ApărareȘtiri

Oficial ucrainean: Dacă țările pontice, inclusiv România, nu-și unesc forțele, Rusia va transforma Marea Neagră în propriul său lac

Exercițiul Sea Breeze 20 (Forțele Navale Române)

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a avertizat recent că, în cazul în care Ucraina, Georgia și Republica Moldova și țările NATO din zona pontică nu își vor uni forțele, Moscova va transforma Marea Neagră într-un lac rusesc.

“Dacă membrii NATO ai Mării Negre, Ucraina și Georgia (un loc pentru Moldova poate fi găsit și în acest mecanism) nu își vor uni forțele, Rusia va transforma Marea Neagră în lacul său intern”, a afirmat Kuleba, după Conferința Internațională de la Batumi, relatează agenția de știri Ukrinform.

Șeful diplomației de la Kiev a menționat că rușii au folosit același mod de acțiune în Transnistria, Georgia și Ucraina. Așadar, cele trei țări ar trebui să colaboreze pentru a contracara intențiile agresive ale Rusiei.

Kuleba a adăugat că Ucraina are propuneri concrete pentru a contracara încercările de dominație ale Rusiei în zona pontică, iar aceste idei ale Kievului sunt în acest moment discutate cu partenerii din regiune, inclusiv Republica Moldova și România.

“Acest subiect a fost discutat cu mare atenție: ce trebuie făcut pentru a echilibra situația de securitate în Marea Neagră. Ucraina are idei concrete, propuneri concrete pe această temă, iar acum le discutăm atât cu georgieni, cât și cu moldoveni, de asemenea, și cu statele membre NATO care sunt țări pontice și care ne sunt prietene – România, Bulgaria și Turcia”, a completat oficialul de la Kiev.

Dmitro Kuleba, ministrul de Externe al Ucrainei

Ministerul de Externe de la Moscova a reacționat prompt la afirmațiile lui Kuleba, catalogându-le drept “absurde”.

“Cu cât Kuleba încetează mai repede să exprime astfel de absurdități, cu atât mai repede lacul va deveni din nou o mare, ambele jumătăți se vor conecta”, a afirmat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a MAE rus, citată de agenția TASS.

În urmă cu două luni, Rusia era cea care acuza Occidentul că încearcă să transforme Marea Neagră într-un „lac NATO”, după ce șeful diplomației de la București, Bogdan Aurescu, a spus că, „datorită aliaților NATO, Marea Neagră e parțial şi un «lac NATO»”.

Un prim pas în sensul consolidării relațiilor între România și Ucraina s-a făcut recent prin promulgarea legii pentru ratificarea Acordului dintre București și Kiev privind cooperarea în domeniul tehnico-militar.

În expunerea motivelor pentru emiterea actului normativ, Guvernul de la București sublinia că „dimensiunea de apărare are relevanță în contextul mai amplu al situației din regiune, având în vedere interesul României de a susține parcursul și integrarea euro-atlantică a Ucrainei, prin dezvoltarea unui parteneriat funcțional prin identificarea domeniilor de cooperare de interes pentru ambele părți”.

Semnarea acordului România-Ucraina în domeniul tehnico-militar (MApN)