ApărareImportant

Oficial: SUA, Olanda, Germania, Italia și România vor da Ucrainei patru sisteme Patriot și un sistem SAMP-T

Foto: MApN Oficial

SUA, Olanda, Germania, Italia și România vor furniza Ucrainei patru sisteme de apărare aeriană Patriot și un sistem SAMP-T, a anunțat marți seara Casa Albă.

Preşedintele Klaus Iohannis , împreună cu omologii american Joe Biden, şi ucrainean, Volodimir Zelenski, şi premierii olandez, Dick Schoof, italian, Giorgia Meloni, şi german, Olaf Scholz au semnat o declarație comună  privind întărirea apărării aeriene a Ucrainei.

Textul integral al declarației comune:

”Astăzi, anunțăm că, în mod colectiv, oferim Ucrainei sisteme suplimentare strategice de apărare aeriană, inclusiv baterii Patriot suplimentare donate de Statele Unite, Germania și România; Componente Patriot donate de Țările de Jos și de alți parteneri pentru a permite funcționarea unei baterii Patriot suplimentare; și un sistem SAMP-T suplimentar donat de Italia. Aceste cinci sisteme strategice de apărare aeriană vor ajuta la protejarea orașelor, civililor și soldaților ucraineni și ne coordonăm îndeaproape cu guvernul ucrainean pentru ca aceste sisteme să poată fi utilizate rapid. Lucrăm la un anunț suplimentar în acest an privind sistemele strategice de apărare aeriană suplimentare pentru Ucraina.

În plus, în lunile următoare, Statele Unite și partenerii intenționează să ofere Ucrainei zeci de sisteme tactice de apărare aeriană, inclusiv sisteme NASAMS, HAWK, IRIS T-SLM, IRIS T-SLS și Gepard. Aceste sisteme vor extinde și vor consolida și mai mult acoperirea de apărare aeriană a Ucrainei. Mai mulți Aliați – inclusiv Canada, Norvegia, Spania și Regatul Unit – vor continua să joace un rol esențial în furnizarea acestor sisteme, iar mulți alți susținători ai Ucrainei vor ajuta la furnizarea de interceptori. La rândul lor, Statele Unite vor reordona livrările planificate de vânzări militare străine de interceptoare critice de apărare aeriană în coordonare cu parteneri, astfel încât acestea să fie livrate în Ucraina, oferind Ucrainei sute de interceptoare de apărare aeriană suplimentare în anul următor.

Pe măsură ce consolidăm apărarea antiaeriană a Ucrainei, suntem recunoscători coaliției a peste 50 de țări care continuă să ofere asistență de securitate Ucrainei, precum și Inițiativei de Acțiune Imediată privind Apărarea Aeriană – căreia partenerii s-au angajat în sprijinul de peste 1 miliard de dolari. de apărare aeriană pentru Ucraina – și Coaliția integrată pentru capacitatea de apărare aeriană și antirachetă, co-condusă de Germania și Franța. Salutăm, de asemenea, activitatea NATO de a sprijini eforturile Ucrainei de a dezvolta o arhitectură integrată de apărare antiaeriană și antirachetă interoperabilă cu NATO. Mesajul nostru către Moscova și către lume este clar: sprijinul nostru pentru Ucraina este puternic și neclintit”.