Oficial german: Amenințările lui Trump cu reducerea prezenței SUA în Germania erodează legăturile transatlantice spre deliciul lui Putin
Oficialii germani au condamnat vehement atacurile verbale la adresa Berlinului lansate recent de președintele SUA, Donald Trump, care a confirmat luni că intenționează să retragă 9.500 de militari americani din Germania, dacă Guvernul Angela Merkel nu acceptă să sporească cheltuielile alocate pentru apărare, informează agenția de știri Bloomberg.
Amenințările cu reducerea prezenței americane în Germania reprezintă un semn evident al deteriorării relațiilor dintre cele două țări, în contextul în care președintele Trump a criticat în repetate rânduri Berlinul în legătură cu faptul că nu alocă suficiente fonduri pentru apărare, dar și în legătură cu relațiile comerciale cu Rusia.
Mai mult, deși relatările privind planul de a retrage trupele din Germania au apărut în presă încă de săptămână trecută, Administrația Trump preferat să țină în beznă Berlinul timp de mai multe zile, lucru ce a iritat și mai mult oficialii germani.
Cancelarul german Angela Merkel a transmis în mai multe rânduri că Berlinul și-a sporit cheltuielile militare și s-a angajat să atingă obiectivul NATO de a aloca 2% din PIB pentru apărare până la finalul acestui deceniu.
“Sperăm ca aliatul nostru principal să acționeze ca model, cu îndrumare și echilibru – nu punând presiune maximă”, a declarat Johann Wadephul, un oficial din cadrul Uniunii Creștin-Democrate (CDU), formațiunea cancelarului Angela Merkel. “Nu așa sunt tratați partenerii”, a completat Wadephul, menționând un termen folosit de Statele Unite referitor la Iran și Acordul atomic între Teheran și marile puteri.
“Germania delicventă. Au fost infractori de mulți ani”, a declarat Trump, luni, la Casa Albă luni. “Datorează miliarde de dolari Alianței Nord-Atlantice și trebuie să plătească. Până când vor plăti, vom retrage o parte din militarii noștri, cam jumătate”.
Puterea militarilor americani în Germania a scăzut la aproximativ 34.500 de la un vârf de 274.000 în anii 1960, dar numărul poate varia foarte mult în funcție de exercițiile militare și transferurile de trupe. În afirmațiile sale de luni, Trump a estimat prezența SUA în Germania la aproximativ 52.000, cifră care poate include angajați civili ai Departamentului Apărării din SUA.
Ca răspuns la comentariile lui Trump, Wadephul a respins acuzațiile ca fiind false, spunând că retragerea trupelor va dăuna intereselor de securitate ale NATO.
Un alt oficial al guvernului Merkel a comparat comentariile lui Trump cu discursul de ură. Comentariile președintelui Statelor Unite vor eroda legăturile transatlantice, spre deliciul președintelui rus Vladimir Putin, a declarat oficialul, care a făcut declarații sub protecția anonimatului.
O purtătoare de cuvânt a cancelarului Angela Merkel a refuzat să comenteze afirmațiile liderului de la Casa Albă.
Roderich Kiesewetter, parlamentar CDU, a afirmat că declarațiile dure făcute de Trump par să aibă mai degrabă legătură cu campania electorală din Statele Unite.
“Trump greșește”, a spus Kiesewetter pentru Bloomberg. Liderul american “lasă impresia că sacrifică prietenia germano-americană de dragul realegerii sale, care este îndoielnică”.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că se așteaptă ca o eventuală retragere parțială a trupelor să fie discutată în cadrul videoconferinței miniștrilor aliați ai Apărării din 17-18 iunie.
La rândul său, fostul premier belgian Guy Verhofstadt a afirmat că decizia lui Trump este o mare victorie pentru Vladimir Putin.
A big win for Putin. Trump's irrational behaviour shows why Europe needs to build a real European defence community & army as a European pillar of NATO. #IamEuropeanhttps://t.co/ZJ3IfqLwdc
— Guy Verhofstadt (@guyverhofstadt) June 8, 2020
“O victorie mare pentru Putin. Comportamentul irațional al lui Trump arată de ce Europa trebuie să construiască o adevărată comunitate europeană de apărare și o armată europeană ca pilon european al NATO”.
Pe de altă parte, premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat recent la postul radio RMF 24 că speră ca “unii dintre militari, staționați în prezent în Germania, care sunt retrași de Statele Unite (…) vor veni într-adevăr în Polonia”.
Creșterea prezenței militare americane în regiune înseamnă consolidarea “flancului estic al NATO”, a completat liderul de la Varșovia, indicând că în acest moment se poartă discuții între oficialii polonezi și americani privind sporirea prezenței SUA în Polonia cu o parte din militarii retrași din SUA.
Tensiunile dintre Berlin și Washington s-au amplificat și mai mult în luna mai, în contextul disensiunilor de la Berlin privind prezența bombelor atomice.
Ambasadorul SUA la Berlin, Richard A.Grenell, a acuzat Germania că subminează politica NATO de descurajare nucleară, după că unii lideri ai social-democraților germani, partenerii de coaliție ai cancelarului Angela Merkel, s-au pronunțat în favoarea dezarmării nucleare.
Ulterior, Georgette Mosbacher, ambasadoarea SUA la Varșovia, a sugerat printr-un mesaj pe Twitter că armele nucleare americane aflate în Germania ar putea fi mutate în Polonia,
Rusia a criticat dur afirmațiile ambasadoarei americane în Polonia. “Sperăm că Washingtonul și Varșovia conștientizează caracterul periculos al unor astfel de declarații, care tensionează relațiile deja complicate între Rusia și NATO și pun în pericol baza materială a securității europene, afectată de acțiunile unilaterale ale SUA, mai întâi de toate, prin denunțarea Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF)”, a declarat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, potrivit agenției Tass.
De remarcat că o parte din arsenalul nuclear rusesc este dislocat în exclava rusească Kaliningrad, aflată între Polonia și Lituania, element care provoacă temeri la Varșovia și în capitalele țărilor baltice, care acuză Moscova că subminează securitatea în zonă prin dislocarea de arme atomice în regiune.
Polonia este una dintre puținele state membre NATO care respectă regula privind alocarea a 2% din PIB pentru apărare, iar Varșovia este una dintre țările europene care a cumpărat masiv echipamente militare și armament din SUA, inclusiv avioane de generația a cincea F-35.