O nouă invazie de lăcuste în Africa, care ar putea fi de 20 de ori mai devastatoare decât cea din urmă cu două luni
Organizația Națiunilor Unite avertizează că estul Africii și Orientul Mijlociu se confruntă cu o nouă invazie masivă de lăcuste, care amenință securitatea alimentară a milioane de locuitori din această regiune, iar pandemia de coronavirus ar putea îngreuna eforturile de gestionare a calamității, informează publicațiile The Guardian și Ouest-France.
Situația reprezintă o amenințare fără precedent pentru securitatea alimentară și pe traiul oamenilor din această regiune, în Etiopia, Kenya și Somalia, avertizează ONU.
With the #COVID19 worldwide emergency, there is another simultaneous one in East Africa.
🦗#Locusts are devouring food and destroying livelihoods on an astronomical scale.
Learn how we are using drones and data to combat the #DesertLocust: https://t.co/MFEqFfRDSC
— FAO (@FAO) April 14, 2020
Această a doua invazie de lăcuste, despre care se estimează că va fi de până la douăzeci de ori mai devastatoare decât cea precedentă, a distrus deja aproape 200.000 de hectare de teren agricol în Etiopia, devastând plantații de sorg, porumb și grâu, a anunțat Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO) pe 13 aprilie.
În februarie, opt țări din Africa de Est s-au confruntat cu cea mai gravă invazie de lăcuste din ultimii 70 de ani, calamitate exacerbată de schimbările climatice și de războiul din Yemen.
Un roi de lăcuste de mici dimensiuni, care acoperă doar un kilometru pătrat, poate devora într-o singură zi aceeași cantitate de alimente precum cea consumată de 35.000 de oameni, potrivit experților ONU.
Un astfel de roi conține aproximativ 200 de miliarde de lăcuste – și fiecare insectă devorează zilnic echivalentul propriei greutăți (două grame), adică în total 400.000 de tone de alimente pe zi. Un astfel de roi este capabil să se deplaseze cu până la 150 de kilometri pe zi, relatează publicația Le Point.
Hellen Adoa, oficial în cadrul Ministerului Agriculturii din Uganda, a declarat: „În momentul în care ajung într-un loc, primul lucru pe care îl fac este să mănânce tot ce este verde. Au distrus câmpuri de cultură și vegetația”.
„Ploile abundente de la sfârșitul lunii martie au creat condiții favorabile pentru reproducerea unei noi generații de lăcuste în Cornul Africii. Acestea vor forma roiuri tinere în iunie, atunci când cum mulți fermieri încep să recolteze”, a declarat Antonio Querido, reprezentantul FAO în Uganda.
Mai mult, măsurile de izolare implementate ca urmare a pandemiei ar putea îngreuna acțiunile de combatere a invaziei de lăcuste.
Coronavirus-linked flight restrictions are hampering efforts to wipe out locust swarms in East Africa where they are on the verge of devastating crops.
More info: https://t.co/UjPC1j5vqb via @AJEnglish #COVID19 #DesertLocust
— FAO (@FAO) April 6, 2020
Lăcustele de deșert, sau Schistocerca gregaria, sunt cunoscute pentru faptul că se reproduc într-un timp scurt, cât și pentru capacitatea lor de a migra pe distanțe lungi. Aceste insecte sunt trăiesc în general în zone de deșert din Africa, Orientul Mijlociu și Asia Centrală, potrivit Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO). Însă, în condiții propice, se înmulțesc rapid și se pot răspândi în zeci de țări.
Se pare că la originea creșterii explozive a numărului de lăcuste ar fi variații climatice extreme, cauzate de un fenomen climatic extrem, numit “dipolul Oceanului Indian”, similar cu El Niño în Oceanul Pacific.
În cursul anului 2018, mai multe cicloane din Oceanul Indian au lovit o zonă extrem de pustie a Peninsulei Arabice, generând condiții umede, propice pentru înmulțirea unui grup de lăcuste de deșert aflat în zona respectivă, a explicat Keith Cressman, un oficial din cadrul FAO, informează National Public Radio.
“Are atât de multe mecanisme diferite de supraviețuire … pentru a supraviețui în unele dintre cele mai dure zone și în cele mai izolate părți ale acestei planete. Dar are această capacitate fabuloasă de a profita de condiții bune“, a afirmat expertul FAO.
Aceste insecte se reproduc rapid – la fiecare trei luni – și se înmulțesc exponențial, a declarat Cressman, care a estimat că, în condiții favorabile, populația de lăcuste s-ar putea multiplica de 400 de ori la fiecare șase luni.
Intensificarea activității cicloanelor în regiunea vestică a Oceanului Indian pare să aibă legătură cu schimbările climatice. “Dacă această tendință continuă, dacă există o frecvență crescută a cicloanelor în Oceanul Indian, este destul de evident că va exista o frecvență crescută a invaziilor de lăcuste de deșert (…) la fel ca cea pe care o vedem acum în Cornul Africii”, a subliniat Cressman.
Aceste condiții extreme sunt atribuite “dipolului Oceanului Indian”, un fenomen climatic cauzat de fluctuații mari de temperatură ale apei de suprafață dintre zonele de est și de vest ale Oceanului Indian. Acest fenomen se manifestă similar cu binecunoscutul El Niño, din Oceanul Pacific. Experții avertizează că schimbările climatice au provocat o agravare a acestui fenomen din Oceanul Indian.
Metoda cea mai eficientă de a opri răspândirea lăcustelor este pulverizarea de insecticid din avion, însă operațiunile sunt îngreunate de lipsa resurselor și luptele din țări ca Somalia și Yemen.
Un raport al agenției Moody’s, publicat la începutul lunii februarie, a arătat că agricultura reprezintă aproximativ o treime din produsul intern brut al țărilor din Africa de Est, și asigură 65% din locurile de muncă din aceste țări, cu excepția Kenyei, transmite publicația South China Morning Post.