IntelligenceIT&CȘtiri

O firmă chineză de cibersecuritate acuză CIA de spionaj cibernetic în China timp de un deceniu

Sursa: US Computer Emergency Readiness Team

Firma chineză de securitate cibernetică Qihoo 360 a anunțat că hackeri asociați cu Agenția Centrală de Informații (CIA) din SUA au spionat sectoarele energiei și aviației din China, dar și alte ținte, inclusiv guvernamentale, timp de 11 ani, informează agenția de știri Reuters.

Potrivit firmei, campania de spionaj a fost descoperit după ce specialiștii săi au comparat mostre ale programului de tip malware cu mai multe instrumente de spionaj digital ale CIA, care au fost dezvăluite de WikiLeaks în 2017.

Qihoo 360 – un important furnizor de cibersecuritate, cu un rol proeminent în lumea securității digitale din China – a comunicat că Agenția Centrală de Informații (CIA) a vizat sectoarele aviației și energiei din China, organizații de cercetare științifică, furnizori de internet și agenții guvernamentale. Compania a adăugat că obiectivul din spatele piratării țintelor din domeniul aviației ar putea fi acela de a urmări itinerariul de călătorie al unor “personalități importante”.

De asemenea, Qihoo 360 a publicat un catalog cu mostre din programul malware utilizat de hackeri și a precizat că primele atacuri au fost efectuate în septembrie 2008, cu cea mai mare concentrare de ținte în provinciile Beijing, Guangdong și Zhejiang.

Potrivit companiei, grupul de hackeri (denumit APT-C-39) a folosit “exclusiv arme cibernetice ale CIA”, cum ar fi Fluxwire și Grasshopper – cu mult înainte ca WikiLeaks să dezvăluie că aceste instrumente au fost dezvoltate de spionii americani.

Agenția Centrală de Informații (CIA) și Ambasada Chinei de la Washington nu au comentat momentan acuzațiile.

Statele Unite – similar cu China și alte puteri mondiale – comentează rareori atunci când sunt acuzate de spionaj cibernetic. Cu toate acestea, există numeroase dovezi disponibile în domeniul public – de la fostul consultant NSA Edward Snowden, în cazul Statelor Unite, sau de la procurorii americani și firme private de cibersecuritate, în cazul Chinei – că ambele țări derulează campanii de spionaj cibernetic împotriva altor țări, în special a adversarilor.

Qihoo 360

Dezvăluirile firmei Qihoo 360 ar putea avea legătură cu decizia de luna trecută a Washingtonului de a pune sub acuzare patru hackeri – membri ai forțelor armate chineze – ca urmare a unui atac cibernetic major din 2017, care a vizat Equifax, una dintre cele mai mari firme de informații financiare din lume, în urma căruia au fost sustras datele personale a peste 147 de milioane de americani.

În ultimii ani, China și SUA s-au acuzat reciproc de spionaj cibernetic, iar un raport american din urmă cu doi ani caracteriza acțiunile cibernetice chineze drept o amenințare la adresa securității naționale a Statelor Unite.

Biroul Reprezentantului SUA pentru Comerț indica recent că s-au înmulțit atacurile cibernetice comise de China după debutul conflictului comercial sino-american, în vara anului 2018.