InfrastructurăȘtiri

O companie canadiană, finanțată de Pentagon, susține că a dezvoltat un vaccin experimental pentru coronavirus

Sursa: Medicago

Compania biofarmaceutică Medicago din Canada a anunțat joi că dezvoltat un potențial vaccin pentru coronavirus (COVID-19) și susține că produsul ar putea fi lansat pe piață în luna noiembrie, după efectuarea de teste care să evalueze impactul și eficacitatea remediului, informează ediția electronică a publicației Le Journal de Quebec.

“Propunem un vaccin experimental, care ar putea fi eficient în protejarea împotriva virusului. Evident, acesta este primul pas în dezvoltarea unui vaccin”, a declarat Nathalie Charland, director principal pentru chestiuni științifice și medicale la Medicago.

Cercetătorii companiei au avut nevoie de 20 de zile pentru a dezvolta particule pseudo-virale (PPV) de coronavirus în laborator folosind plante. Aceste particule sunt utilizate pentru a realiza un vaccin viabil.

Următorul pas va include efectuarea de teste preclinice pe animale pentru a evalua impactul și eficacitatea remediului.

Dacă rezultatele se dovedesc concludente, conducerea companiei speră să înceapă faza de studii clinice pe oameni până în august.

“În cazul unei pandemii, pentru gripă, avem o capacitate de producție de 1 până la 2 milioane de doze pe lună. Pentru COVID, această cifră s-ar putea schimba”, a afirmat Charland.

Compania, al cărei sediu se află în Quebec, va trebui însă să obțină aprobare de la agențiile medicale.

Dacă obstacolele de reglementare vor fi eliminate, vaccinul ar putea deveni disponibil din luna noiembrie, a afirmat Bruce Clark, directorul general al Medicago, citat de site-ul Defense One.

Compania are o fabrică la Québec, dar și una în Carolina de Nord, Statele Unite.

De asemenea, Medicago dorește să producă anticorpi împotriva coronavirusului care ar putea fi utilizați pentru a trata persoanele infectate. Acest proiect este realizată în colaborare cu Centrul de cercetare a bolilor infecțioase de la Universitatea din Laval, și este coordonat de Gary Kobinger, cercetător implicat în dezvoltarea unui vaccin și tratament pentru Ebola.

Compania biofarmaceutică nu se află la prima epidemie. În 2009, firma a dezvoltat în 19 zile un vaccin experimental pentru gripa porcină H1N1. Apoi, în 2012, Medicago a fabricat 10 milioane de doze de vaccin antigripal pentru Departamentul Apărării din Statele Unite.

Un laborator de cercetare din Israel susține, de asemenea, că a creat un vaccin, dar Clark spune că tehnica companiei sale, bazată pe plante, care s-a dovedit deja eficientă în producerea de vaccinuri pentru gripa sezonieră, este mai fiabilă și mai ușor de adaptat.

Spre deosebire de metodele tradiționale de dezvoltare a vaccinurilor, care folosesc ouă de găini pe post de bioreactor pentru obținerea de proteine pentru vaccinuri, firma canadiană folosește plante în același scop. (Medicago)

În 2010, organizaţia de cercetare şi dezvoltare a Departamentului Apărării din SUA – Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) a investit 100 de milioane de dolari într-un program pentru dezvoltarea de noi forme de obținere de vaccinuri. Medicago a primit o parte semnificativă din fondurile alocate programului, numit Blue Angel.

Fondată în 1998, Medicago are peste 450 de angajați, iar acționarul majoritar al firmei este Mitsubishi Tanabe Pharma.

Tot în cursul zilei de joi, Dr. Anthony Fauci, directorul Institutului Național pentru Alergii și Boli Infecțioase de la Institutul Național pentru Sănătate din SUA, a declarat într-o audiere în Congres că studiile pe subiecți umani pentru un vaccin ar putea începe “în câteva săptămâni”. Cu toate acestea, oficialul a avertizat că un vaccin va fi disponibil publicului larg în termen de 12-18 luni.