IntelligenceIT&CȘtiri

Numărul incidentelor de securitate cibernetică la NASA a crescut cu 366% în 2019 față de anul precedent

Sursa: EDA

Numărul incidentelor de securitate cibernetică la NASA a crescut cu 366% în 2019 față de anul precedent, conform datelor prezentate de furnizorul de rețele private virtuale AtlasVPN, relatează publicația Forbes.

Numărul incidentelor a crescut de la 315 în 2018 la 1.469 în 2019, în contextul în care bugetul pentru cibersecuritate al NASA a fost diminuat cu 3,1 milioane de dolari în aceeași perioadă, scăzând la 167 de milioane de dolari.

Potrivit autorităților americane, în ultimul an s-au înregistrat numeroase cazuri de atacuri cibernetice ce au vizat agenții federale americane, unele dintre acestea fiind atribuite unor hackeri sprijiniți de actori statali străini.

Potrivit unui raport anual privind cibersecuritatea al companiei Verizon, aproape un sfert din atacurile cibernetice comise în 2019 au fost realizate de hackeri sprijiniți de alte țări, față de 12% în 2018. Iar experții consideră că această evoluție va continua și în 2020, în condițiile în care pandemia de coronavirus a fost însoțită de o înmulțire a incidentelor de securitate cibernetică.

O altă caracteristică alarmantă a datelor din 2019 este aceea că marea majoritate a incidentelor cibernetice de la NASA au avut legătură cu „utilizarea necorespunzătoare” a sistemelor informatice. Mai exact, AtlasVPN explică faptul că astfel de incidente înseamnă „încălcarea politicilor acceptabile de utilizare ale unei organizații de către un utilizator autorizat”.

Cu alte cuvinte, un incident de utilizare necorespunzătoare apare atunci când cineva de la NASA face ceva ce nu ar trebui să facă, cum ar fi instalarea unui software neaprobat. În urma acestor acțiuni, utilizatorul creează o portiță de acces în sistem pentru hackeri.

Utilizarea incorectă poate avea consecințe grave. NASA a confirmat anul trecut că Laboratorul de Propulsie cu Reacție (JPL) a fost ținta unui atac cibernetic în 2018, după ce cineva de la NASA a conectat un dispozitiv Raspberry Pi neautorizat la serverele instituției. Datorită acestei conexiuni neautorizate, hackerii au reușit în cele din urmă să obțină acces la rețeaua de telescoape radio Deep Space Network a NASA, via serverelor JPL.

În același timp, Oficiul Inspectorului General a avertizat în 2018 că deficiențele de cibersecuritate la NASA constituie o amenințare operațională. Totuși, în loc ca NASA să acorde atenție acestor avertismente și să ia măsuri pentru a reduce cazurile de utilizare necorespunzătoare, acestea au crescut cu 638%, de la 180 în 2018 la 1.329 în 2019.