Energie

Președintele EXIM US salută decizia României de a respinge ”finanțarea prădalnică” oferită de China pentru Cernavodă

U.S. Embassy Bucharest

Kimberly Reed, președintele EXIM US Bank, agenția guvernamentală de credit de export din SUA, a salutat decizia României de a  respinge ”finanțarea prădalnică” oferită de o companie de stat din China pentru realizarea reactoarelor 3 și 4 de la Centrala Nucleară Cernavodă.

”Acest proiect este un exemplu al parteneriatului apropiat și de lungă durată între SUA și România”, a afirmat Kimberly Reed în cadrul unei conferințe de presă la Cernavodă, pe data de 8 decembrie.

”Extinderea va consolida unul dintre cele mai variate mixuri energetice din Europa de Est, în care România utilizează hidroenergie, gaze naturale, cărbune și energie eoliană, precum și energie nucleară. Cernavodă asigură deja 20% din necesarul de energie electrică în România, iar această extindere va oferi consumatorilor români o energie mai sigură, mai curată și mai economică”, a explicat președintele EXIM US Bank.

Kimberly Reed a subliniat că ”succesul Cernavodă vine în urma respingerii unui plan ce prevedea ca o entitate nucleară din Republica Populară Chineză să preia acest proiect. Sunt încântată că România a respins finanțarea prădalnică de la Beijing și acum colaborează cu SUA (…) pentru o alternativă mai bună, mai sigură”.

România a parafat, în luna octombrie, un memorandum de înțelegere cu SUA pentru o componentă de finanțare de 7 miliarde de dolari care va fi direcționată spre dezvoltarea proiectelor din domeniul energetic, ce prevede inclusiv un parteneriat pentru construirea Reactoarele 3 şi 4, dar şi retehnologizarea Reactorului 1 de la CN Cernavodă, păstrând tehnologia CANDU 6, în cadrul unui consorțiu euro-atlantic.

În luna iulie 2020, Guvernul României a decis încetarea negocierilor cu grupul chinez China General Nuclear Power Group (CGN) pentru reactoarele 3 și 4 de la CNE Cernavodă. Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a explicat că în cei șapte ani de colaborare între cele două părți nu s-a înregistrat niciun avans, astfel că nu se putea merge mai departe.

Compania Nuclearelectrica şi CGN au semnat, în noiembrie 2015, un memorandum cu o valoare de 6,5 miliarde EUR pentru realizarea celor două reactoare.

”Avem un parteneriat strategic cu SUA, ţinem de el, ne respectăm partenerii. Suntem membri ai UE şi ai NATO. Lăsând la o parte acest lucru, cred că în șapte ani de zile de când a început această colaborare cu compania chineză este suficient de mult ca să ne dăm seama că nu putem merge mai departe. Nu s-a avansat. Neavansându-se, nu putem să mai stăm încă șapte ani de zile să vedem ce se întâmplă”, a afirmat ministrul la finalul lunii mai.