ApărareȘtiri

Noua rachetă MARTE ER a MBDA a trecut de al doilea test

Sursa: MBDA

Cea de-a doua campanie de trageri pentru racheta anti-navă Marte ER, a MBDA, a avut loc în poligonul de testare PISQ (Poligono Interforze del Salto di Quirra) din Sardinia, testul confirmând designul și performanța rachetei, conform unui comunicat al MBDA.

Față de prima tragere, care a avut loc la sfârșitul anului 2018, au fost testate mai multe caracteristici și funcționalități, printre care: un sistem de navigație integrat, un focos ”fly-over” de proximitate, o configurație avansată pentru sistemul de activare și control.

Racheta dispune, de asemenea, de ghidare termica cu un nou cap de căutare proiectat și dezvoltat de MBDA Seeker Division.

Ținta plutitoare a fost lovită cu o precizie aproape perfectă, după un zbor de aproximativ 100 km. Prin efectuarea mai multor manevre majore, inclusiv zbor razant la suprafața apei la viteză foarte mare, au fost testate limitele rachetei.

Interceptarea țintei a confirmat comportamentul perfect al rachetei, iar sistemul de telemetrie a înregistrat o cantitate imensă de date. Datele de zbor au arătat o aliniere foarte bună cu rezultatele simulării.

Programul Marte ER progresează într-un ritm susținut pentru a răspunde cerințelor clienților, iar integrarea completă a rachetei Marte ER pe platforma Eurofighter Typhoon continuă în ritmul prevăzut, pentru a implementa o capabilitate anti-navă pe avionul de luptă.

Marte ER este a treia generație a familiei de sisteme de rachetă Marte.

Derivat din Marte MK2/S, versiunea Marte ER este diferită în principal prin introducerea unui motor turbojet care crește semnificativ raza efectivă de acțiune a rachetei. Marte ER dispune de aceleași interfețe și aceeași doctrină de suport logistic ca Marte MK2/S.

Acest lucru înseamnă că nu sunt necesare modificări hardware ale platformei pentru cei care sunt deja calificați pentru familia Marte, cum ar fi NH90 și AW101.

Familia Marte este formată din rachete anti-navă lansate de elicoptere, avioane rapide, nave și baterii de coastă.