NATO se teme că Rusia încearcă să inventeze un pretext pentru o invazie după ce Kremlinul a acuzat Kievul că ar fi bombardat regiunea Donbass
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că alianța este îngrijorată de faptul că Rusia „încearcă să pună la cale un pretext pentru un atac armat împotriva Ucrainei”, după ce Moscova a acuzat Kievul că ar fi bombardat regiunea Donbass, informează publicația The Guardian.
„Suntem îngrijorați de faptul că Rusia încearcă să organizeze un pretext pentru un atac armat împotriva Ucrainei . Încă nu există claritate, nicio certitudine cu privire la intențiile Rusiei”, a afirmat oficialul NATO.
Kremlinul a indicat joi că este profund îngrijorat de violențele din estul Ucrainei și speră că Occidentul își va folosi influența asupra Kievului pentru a preveni escaladarea suplimentară.
Purtătorul de cuvânt al al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a respins afirmațiile că Moscova ar pregăti o invazie a Ucrainei, dar a spus că Rusia urmărește îndeaproape situația din regiunea separatistă Donbass.
Reprezentantul Kremlinului a acuzat Kievul că a lansat „provocări teribile” și a afirmat forțele ucrainene că au inițiat ostilitățile împotriva insurgenților pro-ruși.
„Acum vedem că au loc aceste provocări teribile, vedem informații din partea reprezentanților republicilor autoproclamate că pe linia de contact se înregistrează schimburi de foc, că primele lovituri au venit din Ucraina. Aceasta este o informație îngrijorătoare. Continuăm să observăm”, a afirmat Peskov.
Șeful Pentagonului, Lloyd Austin, a declarat despre informațiile privind bombardamentele din Ucraina că SUA au „spus de ceva vreme că rușii ar putea face așa ceva pentru a justifica un conflict militar”, informează Fox News.
Insurgenții proruși și forțele ucrainene se acuză reciproc că au deschis focul cu artileria grea, care, potrivit prevederilor Acordurilor de la Minsk, ar trebui să fie retrasă din zona de contact între cele două forțe. Combatanții susțin că bombardamentele ar fi lovit numeroase clădiri rezidențiale și instituționale, inclusiv grădinițe, de pe ambele părți ale frontului.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, a afirmat că bombardamentele efectuate de insurgenți în dimineața zilei de 17 februarie reprezintă o provocare majoră.
„Bombardarea unei grădinițe din Stanița Luganska de către forțele pro-ruse este o mare provocare”, a declarat liderul de la Kiev, potrivit portalului de știri Agora.md.
The shelling of a kindergarten in Stanytsia Luhanska by pro-Russian forces is a big provocation. It's important that diplomats & the @OSCE remain in 🇺🇦, their monitoring activities are an additional deterrent. We need an effective mechanism for recording all ceasefire violations.
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) February 17, 2022
Deși Moscova susține că a început să-și retragă o parte din forțele concentrate de-a lungul frontierelor sale cu Ucraina, oficialii americani au indicat miercuri că de fapt Rusia a mai adus în această zonă alți aproximativ 7.000 de militari în ultimele zile.
„Fiecare indiciu pe care îl avem acum sugerează că ei [rușii] intenționează doar să se ofere public să discute și să facă afirmații despre detensionare, în timp ce mobilizează în mod secret pentru război”, a afirmat un oficial american, citat de postul CNN.