ApărareȘtiri

NATO se confruntă cu o amenințare existențială dacă nu reușește să suscite interesul generațiilor mai tinere – CEPA

Sursa foto: Politico Europe

Un nou raport al organizației Center for European Policy Analysis (CEPA) susține că Alianța Nord-Atlantică nu a făcut suficient pentru a suscita interesul în rândul tinerilor, astfel că NATO se confruntă cu o amenințare existențială dacă nu reușește să remedieze acest lucru, relatează portalul de știri din domeniul apărării Defense News.

„Trebuie să recunoaștem că există o întreagă nouă generație de cetățeni ai alianței apărută după Războiul Rece, care au crescut într-un mediu complet diferit și care încep deja să își asume roluri în guvernele naționale și au un set diferit de priorități, care sunt mai mult în conformitate cu amenințările viitoare”, a declarat autoarea raportului, Lauren Speranza.

“Dacă NATO nu îi atrage, riscăm un scenariu în care alianța NATO este considerată învechită și nu se bucură de sprijinul unei viitoare generații de lideri politici și, în acel moment, riscăm să ajungem să ieșim la pensie”.

Speranza a oferit trei domenii cheie în care alianța ar trebui să își intensifice eforturile pentru a se asigura că NATO este relevantă pentru generațiile post-Războiul Rece.

În primul rând, propune Speranza, este vorba de focusarea asupra amenințărilor netradiționale, un domeniu care “afectează viața de zi cu zi a generației milenialilor și a generației Z”. Un efort mai proactiv în această privință (ceva ce NATO a început să facă în ultimii ani) ar contribui la suscitarea interesului într-un mod în care axarea pe articolului 5 – care se referă la principiul apărării colective – s-ar putea să nu o facă.

Al doilea este necesitatea dezvoltării unei agende privind inovația și tehnologia. Industria privată a tehnologiei concurează întotdeauna cu sectorul de apărare pentru tinerele talente și câștigă adesea, dar NATO rămâne și în urma Pentagonului și a Uniunii Europene în ceea ce privește modul în care recrutează și oferă provocări interesante pentru tinerii experți în tehnologie.

Al treilea domeniu se potrivește, de asemenea, cu declarațiile liderilor NATO conform cărora trebuie să descopere cum să abordeze relațiile cu China și ce rol poate juca alianța în Pacific.

Există mulți lideri din generația următoare care sunt interesați de Asia, așa că atragerea lor pentru a ajuta la informarea modului în care s-ar putea iniția parteneriate cu națiunile asiatice este o modalitate benefică pentru ambele părți, a explicat Speranza.

“Nu este vorba despre sfâșierea agendei NATO actuale. Este vorba despre găsirea unor căi de a comunica acele priorități în moduri care rezonează cu liderii generației următoare”, a adăugat autoarea raportului.

Pe data de 9 noiembrie, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a deschis Summit-ul NATO pentru tineret 2030 la Bruxelles, eveniment care urmărește să suscite interesul liderilor din noile generații pentru alianța transatlantică.

“Voi, liderii zilei de mâine, atât în ​​America de Nord, cât și în Europa, aveți cel mai mare interes pentru securitatea noastră, așa că NATO 2030 este ocazia pentru dumneavoastră de a face un pas înainte și de a vă proteja viitorul, libertatea, alianța”, a declarat Stoltenberg în deschiderea evenimentului.