ApărareȘtiri

NATO a primit ultima dronă RQ-4D Global Hawk dintr-un program finanţat şi de România

RQ-4D (NATO)

NATO a primit săptămâna aceasta cea de-a cincea și ultima aeronavă de supraveghere RQ-4D Global Hawk din cadrul programului Alliance Ground Surveillance (AGS) al NATO, informează agenția United Press International.

Potrivit NATO, aeronava RQ-4D Global Hawk a decolat miercuri seara de la baza aeriană Palmdale din California și a aterizat joi după-amiază la baza principală de operare din Sigonella, Italia.

“Sunt mândru de forța NATO AGS și de întreaga echipă AGS. Sosirea celui de-al cincilea și ultimul avion Phoenix la Sigonella este o realizare importantă pentru toată lumea. (…) Împreună cu gazdele noastre italiene, SHAPE, națiunile NATO și industria, vom continua să extindem infrastructura și capacitățile noastre în lunile următoare. Ne menținem angajamentul de a avansa această capacitate importantă spre beneficiul întregii alianțe”, a transmis comandantul forței AGS NATO, generalul de brigadă Houston Cantwell.

Sistemul AGS a fost implementat pentru a susține acțiunile comune de intelligence, supraveghere și recunoaștere terestră pentru toți cei 28 de aliați NATO și pentru a oferi factorilor de decizie o imagine completă asupra situației terestre. Sistemul va proteja atât trupele terestre, cât și populația civilă, va îmbunătăți controlul la frontiere și siguranța maritimă, va susține lupta împotriva terorismului și va îmbunătăți gestionarea crizelor și operațiunilor de intervenție în cazul unor dezastre naturale.

Prima dintre cele cinci aeronave din flotă a sosit la baza centrală Sigonella din noiembrie 2019.

Programul AGS se derulează din anul 2013 de către o echipă formată din reprezentanți ai 15 țări, sub coordonarea companiei americane Northrop Grumman, în timp ce compania italiană Leonardo este contractorul principal al programului în Europa.