Apărare

NATO a întreprins 290 de misiuni de interceptare sau monitorizare a unor avioane rusești în Europa în 2019

Avion britanic Eurofighter Typhoon și aeronavă rusească Tu-142 (RAF, Twitter)

Aviația țărilor membre NATO a efectuat în cursul anului 2019 un număr de 290 de misiuni de interceptare sau monitorizare a unor aeronave rusești aflate în apropierea spațiului aerian european al alianței transatlantice, a declarat un oficial NATO, care a precizat că, după 2014, se observă o intensificare a activităților militare rusești în zona Mării Negre, dar și în alte părți din Europa.

“În 2019, aeronavele aliate au zburat de 290 ori pentru a escorta sau monitoriza avioane rusești peste tot în Europa”, a declarat un oficial NATO pe 23 mai, citat de filiala din Bulgaria a postului Radio Free Europe/Radio Liberty.

Oficialul, care a făcut aceste afirmații sub protecția anonimatului, a adăugat că, după anexarea regiunii Crimeea, în 2014, s-a observat o intensificare a activității militare rusești în zona pontică, precum și în alte părți din Europa.

Rusia a efectuat un număr similar de misiuni de interceptare împotriva unor avioane străine aflate în apropierea spațiului său aerian.

Potrivit datelor transmise de Ministerul Apărării de la Moscova, preluate de Krasnaya Zvezda și Tass, aviația rusă a efectuat un număr de cel puțin 300 de misiuni de interceptare (sau monitorizare) pentru a preveni încălcarea spațiului aerian al țării în cursul anului trecut.

De precizat că datele sunt incomplete în cazul unor perioade și nu se precizează originea aeronavelor suspectate că efectuau misiuni de recunoaștere în apropierea frontierelor Rusiei.

Cel mai recent episod de interacțiune aeriană Rusia-NATO a avut loc pe 19 mai, când avioane din trei state NATO, inclusiv România, au decolat pentru a monitoriza patru aeronave rusești (Tu-22 și Su-27) care timp de mai multe ore au zburat de-a lungul limitelor spațiului aerian al țărilor NATO de la Marea Neagră.

Ministrul bulgar al Apărării, Krasimir Karakachanov, a comentat cu această ocazie că Rusia “testează capacitatea noastră și vor să vadă cum vom reacționa, cât de repede vom trimite avioanele și dacă radarele noastre îi vor detecta”.

Potrivit generalul-locotenent (r) Ben Hodges, fost comandant al Forțelor terestre ale SUA în Europa, scopul acestor zboruri efectuate de aviația militară rusă este acela de a cartografia contururile zonelor acoperite de sistemele radar ale NATO, cât și de a testa timpii și tehnicile de răspuns ale alianței.

La rândul său, generalul (ret.) american Frank Gorenc, fost comandant al Forțelor Aeriene ale Statele Unite în Europa (USAFE), a afirmat că Rusia “consideră că este necesar să arate tuturor că încă este pe scena mondială, că încă este pe scena și că are o putere militară destul de bună”.