ApărareȘtiri

NATO a dislocat un modul de comunicații Ground Air Ground în România pentru a sprijini operațiunile aeriene aliate pe Flancul Estic

Sistem de comunicații GAG (DACCC)

Alianța Nord-Atlantică a dislocat recent un modul de comunicații Ground Air Ground (GAG) la baza aeriană Câmpia Turzii, România, pentru a sprijini operațiunile aeriene aliate în spațiul aerian țărilor NATO de pe Flancul Estic, a anunțat Comandamentul Aerian Aliat.

Pe data de 15 aprilie 2022, Centrul de Comandă și Control Aerian Dislocabil (DACCC) al NATO, din Poggio Renatico, Italia, a desfășurat unul dintre modulele sale de comunicații Ground Air Ground (GAG) la baza aeriană Câmpia Turzii, România.

„Prima noastră prioritate este să contribuim la efortul NATO de a consolida o poziție militară robustă și capabilă să descurajeze un atac asupra Alianței și să fim pregătiți să ne apărăm dacă descurajarea eșuează”, a declarat generalul maior D. J. Traas, comandantul DACCC.

„Mediul de securitate din Europa s-a schimbat dramatic”, a subliniat oficialul NATO.

Dislocarea echipamentelor radio GAG îmbunătățește Imaginea Aeriană Recunoscută, consolidând și mai mult executarea de către Centrele de Control și Raportare NATO a activităților de poliție aeriană întărită și de vigilență sporită.

DACCC oferă Comandamentului Aerian Aliat o capacitate dislocabilă de supraveghere și control a operațiunilor aeriene NATO.

În ultimii ani, pe fondul intensificării activităților de descurajare la Marea Neagră din cauza acțiunilor agresive ale Rusiei, Forțele Aeriene ale SUA au dislocat temporar avioane de luptă F-15, F-16 sau A-10 Thunderbolt II la Câmpia Turzii.

Începând din 2021, SUA au dislocat mai multe drone MQ-9 Reaper la baza aeriană Câmpia Turzii cu scopul de a monitoriza activitatea militară rusă în zona Mării Negre.