Agenția Mossad a obținut 100.000 de kituri de testare pentru COVID-19 din țări cu care Israelul nu are relații diplomatice
Agenția de informații Mossad a reușit să achiziționeze 100.000 de kituri de testare pentru coronavirus din țări cu care Israelul nu are relații diplomatice, însă, „din păcate, ceea ce Mossad-ul a adus nu este ceea ce ne lipsea”, a afirmat dr. Itamar Grotto, director general adjunct în cadrul Ministerului Sănătății de la Ierusalim.
Autoritățile din întreaga lume se confruntă cu o lipsă acută de kituri de testare.
Itamar Grotto a explicat că există diferite componente care sunt utilizate în aceste teste, însă agenția de informații din Israel nu le-a adus pe toate.
Un purtător de cuvânt al serviciul medical național de urgență din Israel (Magen David Adom) a explicat pentru publicația The Jerusalem Post că seturile nu includeau un lichid patentat fără de care testele nu pot fi utilizate.
Autoritățile israeliene încearcă acum să obțină cât mai rapid componentele necesare pentru a completa kiturile.
Inițial nu era clar dacă agenția a luat kiturile de testare cu sau fără permisiune, însă The Jerusalem Post a clarificat că kiturile au fost obținute cu consimțământul producătorilor.
Agenția Mossad intenționează să achiziționeze alte aproximativ 4 milioane de kituri de testare, pe lângă cele 100.000 aduse în cursul nopții de miercuri spre joi.
Implicarea agenției Mossad în operațiunea de obținere a kiturilor are legătură cu faptul că unele dintre țările sursă nu au relații diplomatice cu Israel sau au alte motive complexe pentru care preferă ca vânzarea kiturilor să se facă în secret.
Jack Ma, fondatorul companiei chineze de comerț electronic Alibaba, i-a spus miercuri ambasadorului Israelului în China că va oferi țării zeci de mii de kituri de testare și alte materiale medicale. Jack Ma a făcut oferte similare Statelor Unite și altor țări, relatează site-ul de știri Ynet.
Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a afirmat la începutul acestei săptămâni că Israelul va crește semnificativ numărul de teste administrate, până la cel puțin 3.000, și probabil până la 5.000 pe zi.
În ultimele zile, serviciile de securitate israeliene s-au implicat tot mai mult în gestionarea crizei, în colaborare cu alte instituții ale statului.
Guvernul din Israel a aprobat recent o măsură ce permite agenției de informații interne Shin Bet să monitorizeze mișcările celor infectați cu coronavirus și a persoanelor cu care aceștia au intrat în contact, folosind date mobile și alte tehnologii digitale, care au fost concepute pentru combaterea terorismului.
Agenția Mossad, subordonată direct premierului Israelului, a demonstrat în repetate rânduri că are capacitatea de a efectua operațiuni în străinătate într-un mod eficient și rapid, fiind imună la birocrația care afectează activitatea altor instituții, relatează The Jerusalem Post.