ApărareȘtiri

Moscova schimbă tonul: Rusia afirmă că este deschisă negocierilor, dar continuă exercițiile militare în jurul Ucrainei

Vladimir Putin (Mikhail Metzel/TASS)

Tonul Rusiei în legătură cu criza din Ucraina s-a schimbat luni, cu ministrul de Externe, Serghei Lavrov, sugerând că Moscova este deschisă negocierilor pentru aplanarea tensiunilor cu Occidentul, însă forțele ruse continuă exercițiile militare în jurul Ucrainei și în Marea Neagră, relatează publicația The New York Times.

De asemenea, tot luni, Ministrul Apărării de la Moscova, Serghei Șoigu, a anunțat că unele dintre exercițiile militare rusești sunt pe cale să se încheie.

Acestea sunt cele mai puternice semnale de până acum că Rusia va căuta o soluții diplomatică mai degrabă decât să lanseze o acțiune militară.

Șeful diplomației ruse a declarat, în cadrul unei discuții televizate cu Vladimir Putin, că posibilitatea găsirii unei soluții diplomatice este “departe de a fi epuizată”.

Referindu-se la negocierile Rusiei cu Occidentul privind garanțiile de securitate pe care Rusia le-a cerut Statelor Unite și NATO, Lavrov a indicat că propus „continuarea și intensificarea” eforturilor diplomatice. Răspunsul lui Putin a fost un simplu “bine”.

La rândul său, ministrul Apărării a indicat, în cadrul convorbirilor de luni cu Putin, că o parte din exercițiile rusești, care se desfășoară pe tot cuprinsul Rusiei, urmează să se încheie în curând.

Întâlnirea televizată a fost un semnal că Rusia ar putea continua să folosească amenințarea unei invazii a Ucrainei pentru a încerca să obțină concesii din partea Occidentului.

Marți, Ministerul Apărării de la Moscova  a anunțat că o parte din trupele din zona Ucrainei se vor întoarce la bazele lor după finalizarea exercițiilor.

Exercițiile din Marea Neagră, inclusiv în largul coastelor Ucrainei, au provocat nemulțumirea Kievului, care a denunțat „amploarea fără precedent a manevrelor care fac practic imposibilă navigarea” prin Marea Neagră, porturile ucrainene din zona pontică fiind aproape blocate.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că toate exercițiile militare ruse se desfășoară „în strictă conformitate cu dreptul internațional al mării”.

Moscova a comasat peste 100.000 de militari cu sute de avioane de luptă de-a lungul graniței cu Ucraina, iar în Marea Neagră a concentrat o puternică grupare navală, care include  peste 30 de nave de război de diverse tipuri: fregate, nave de patrulare, nave purtătoare de rachete, nave de desant amfibiu, submarine etc. Totodată, forțe ruse participă la un exercițiu masiv pe teritoriul Belarusului, în perioada 10-20 februarie, care coincide cu o agravare fără precedent a tensiunilor dintre Kiev și Moscova.

Occidentul, în special SUA, avertizează că forțele rusești par pregătite pentru o potențială invazie a Ucrainei, care ar putea fi precedată de un operațiune cu steag fals, menită să inducă în eroare publicul. Rusia însă neagă în continuare că intenționează să invadeze Ucraina, susținând că trupele concentrate la frontierele cu Ucraina au doar rol defensiv.