IntelligenceȘtiri

Moldovenii îşi aleg duminică președintele: Încotro se va îndreapta Republica Moldova?

Igor Dodon (TVR Moldova)

Peste trei milioane de cetățeni moldoveni sunt așteptați la urne, duminică, pentru alegerea președintelui țării. Ultimele sondajele de opinie arată că în turul doi al alegerilor prezidențiale vor ieși Maia Sandu și Igor Dodon, actualul președinte devansând-o pe fosta șefă a guvernului de la Chișinău, dar la o diferență de numai 3-4%.

Totodată, potrivit unui sondaj „Barometrul Opiniei Publice” (BOP) din perioada 8-20 octombrie, în cadrul turului al doilea al alegerilor prezidențiale, Igor Dodon s-ar impune în fața Maiei Sandu, cu 32,2% față de 31,4%.

Moldovenii stabiliţi peste hotarele ţării vor avea la dispoziție 139 de secţii de votare.

Primul tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova a fost fixat pentru 1 noiembrie. În cursă sunt înregistraţi opt candidaţi: Renato Usatîi (PN), Andrei Năstase (Platforma DA), Tudor Deliu (PLDM), Igor Dodon (independent/ susţinut de PSRM), Violeta Ivanov (Partidul Şor), Maia Sandu (PAS), Octavian Ţîcu (PUN) şi Dorin Chirtoacă (blocul Unirea). Câştigător va fi declarat candidatul care va obţine cel puţin jumătate dintre voturile alegătorilor. În caz contrar, după două săptămâni va fi organizat al doilea tur.

Astfel, alegătorii pro-europeni vor avea de ales, la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie, între Maia Sandu, Tudor Deliu și Andrei Năsatse, iar alegătorii pro-ruși – între Igor Dodon, Renato Usatîi (care, în 2016 și-a îndemnat susținătorii să-l voteze în al doilea tur pe Igor Dodon) și Violeta Ivanov (ex-deputat comunist în perioada regimului Voronin, care a migrat ulterior la PDM, iar recent la partidul „Șor”). Ultimii doi nu-și bazează campania pe mesaje geopolitice, dar pe politici sociale și anti-corupție, scrie Deutsche Welle.

Ultimele sondajele de opinie arată că în turul doi al alegerilor prezidențiale vor ieși Maia Sandu și Igor Dodon, actualul președinte devansând-o pe fosta șefă a guvernului de la Chișinău, dar cu o diferență de numai 3-4%.

Campania a fost marcată și de acuzațiile Moscovei, potrivit cărora Washingtonul încurajează declanșarea unei revoluții cu ocazia alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, programate pe 1 noiembrie, după modelul Belarusului și Kârgâzstanului, două state foste sovietice care în prezent se confruntă cu ample mișcări de protest.

Pe de altă parte, o investigaţie jurnalistică a arătat că Moscova a primit, în repetate rânduri, de la politicienii din R. Moldova textele discursurilor lor ţinute pe platforme locale şi internaţionale. La rândul lor, subordonaţii lui Chernov şi Maslov editează uneori textele discursurilor partenerilor din R. Moldova şi le scriu rezumate pentru evenimente publice.

De asemenea, administraţia preşedintelui Federaţiei Ruse are timp să administreze conflicte: să se angajeze în PR negru al concurenţilor electorali ai Partidului Socialiştilor, precum şi să scrie şi să pregătească texte despre subiecte ce ţin de R. Moldova pentru Duma de Stat şi pentru deputaţii ruşi.

Mai mult, o echipă de „consultanţi politici” a venit la Chişinău şi s-a alăturat staff-ului politic al lui Igor Dodon. În investigaţie se spune că aceşti consultanţi activează la sediul central al PSRM şi chiar al Preşedinţiei, se mai arată în investigația jurnalistică publicată de ”Dossier Center” şi Rise Moldova.

Jurnaliştii au făcut poze în timp ce Igor Dodon iese din sediul PSRM, iar la al doilea etaj, la balcon este unul dintre strategii de la Moscova, Iuri Gudilin şi socialistul Bogdan Ţîrdea. Într-o altă poză, Gudilin este lângă primarul Chişinăului, Ion Ceban.