• Despre noi
  • Contact
  • Cookies
  • Termeni și condiții
  • Politica de confidențialitate
  • umbrela-strategica.ro
  • Apărare
  • Intelligence
  • Energie
  • Infrastructură
  • IT&C
  • Siguranță alimentară
  • CĂUTARE
  • Mircea Geoană și paradoxul românesc: Tot mai fragili, deși în creștere economică și asigurați ca securitate

    Indira Crasnea Indira Crasnea -

    România este o țară cu economie în creștere, garanții totale de securitate, dar este ”tot mai șubredă și vulnerabilă din interior”, a spus secretarul general-adjunct al NATO Mircea Geoană, definind o situație pe care a numit-o ”Paradoxul Românesc”.

    ”Romania parcurge cea mai bună perioadă din întreaga noastră istorie. Avem azi un PIB mai mare de patru ori decât în 1989. Și, totuși, asistăm la un cataclism demografic, cu o populație la nivelul anilor ’60. Pe o suprafață cat a Marii Britanii, vom ajunge să fim țara cu cea mai mică densitate a populației din Europa. Agregat, economia crește, însă inegalitățile de dezvoltare între regiuni și categoriile sociale sunt mai mari decât înaintea aderării”, a exemplificat Geoană, într-un discurs  la o conferință organizată de ASE și BNR.

    El vede această situație contradictorie reflectată și în ” imensa frustrare a românilor, față de permanenta tensiune între potențialul real al națiunii și transpunerea acestuia în realitate” și de nerezolvat dacă nu se va găsi ”un răspuns onest, integrat și credibil” cauzelor sale mai profunde.

    Geoană a definit originile actualului paradox național: iluzia că integrarea euro-atlantică este “sfârșitul istoriei” pentru România, ignorarea specificului cultural și nevoilor nevoile particulare de dezvoltare ale României, decalajul cronic de dezvoltare între mediul urban mare și restul țării.

    Răspunzând întrebării retorice ”ce e de făcut”, el a susținut că ”spaima de un viitor tot mai incert poate constitui catalizatorul de noi energii politice, economice și intelectuale in Romania”, a avertizat că ”fără lideri si idei convingătoare, aceeași spaima vagenera tracțiune sporită pentru soluțiile politice radicale”, însă a remarcat că ”aceeași frustrare și teama de necunoscut pot constitui însă și baza de susținere pentru un radicalism pozitiv și sănătos”.

    El a evocat  ”susținerea cu tărie și prospețime a Ideii Naționale” ca obligație individuală și colectivă și nevoia unui ”Nou Proiect National ambițios, credibil și sustenabil în timp”, care  trebuie să-și propună ”câteva obiective strategice, asumate politic și în societate și urmărite apoi dincolo de ciclurile politice”.

    Având în vedere că actualul model instituțional, economic și de dezvoltare și-a atins limitele,  obiectivele care se circumscriu noului proiect național sunt, în opinia lui Mircea Geoană: punerea în valoare a relevanței și locației strategice a României, regândirea și transformarea rolului și capacitații Statului de a-și exercita funcțiunile esențiale, un nou model economic și un contract social împrospătat, având inovarea ca principal motor al dezvoltării, repopularea României, reclădirea reputației țării în ochii propriilor cetățeni și ai lumii.

    ”Transformarea istorică a României într-o națiune modernă, prosperă și puternică nu va fi un proces ușor. Principalul adversar este propria noastră mentalitate și defetismul mioritic. Există un punct de pornire obligatoriu în acest efort: sa recunoaștem că, perseverând cu actuala abordare, nu avem nici o șansă să izbândim”, mai crede secretarul general-adjunct al NATO Mircea Geoană.

    Te-ar mai putea interesa

    Canada ar susține construirea unităților 3 și 4 de la CNE Cernavodă cu până la 3 miliarde de dolari canadieni FOTO Generalul (f.a) Cătălin Micloș, noul comandant al Bazei 71 Aeriană Câmpia Turzii Elemente din expertizele asupra fragmentelor de drone au fost prezentate Comisiilor pentru Apărare

    Ultimele știri

    CE a făcut apel către Polonia, Ungaria şi Slovacia pentru un compromis în criza cerealelor Generalul Dănilă:”Non Flight Zone” deasupra Deltei ar fi o soluție de securitate și un mesaj clar Mircea Geoană, despre resturile de drone: Nu este vorba de un atac deliberat