ApărareȘtiri

Ministrul Dîncu a făcut un consiliu din rezerviști și mai nimic pentru pensiile militare

Foto: Vasile Dîncu Facebook

Ministrul Vasile Dîncu și-a făcut la începutul lui septembrie un consiliu de rezerviști, care să îl ”sprijine” și ”consulte” în vederea remedierii ”problemelor complexe existente”. Cerințele și durerile comunității rezerviștilor militari, numeroasă și însemnată, sunt vechi și știute.

Însă ministrul, care și-a făcut din rezolvarea lor un titlu de onoare  când a preluat mandatul, vorbește de parcă abia au răsărit: ”să identificăm cea mai bună abordare”, ”să găsim cu rapiditate soluții”.

E drept, Vasile Dîncu are și o constantă: ”importanța creării unui cadru legislativ coerent pentru eliminarea inechităților din sistem”. Este consecvent cuvintelor dar nu a făcut nimic în fapt.

Se știe vag se va întâmpla în următorul episod din ”Să facem o comisie. Seria X”. De genul, cum să se ”prioritizeze” problemele semnalate de membrii ”comiției”. Poate ajung la concluzia că o nouă legislație și actualizarea pensiilor militare nu este o prioritate. De altfel, evocarea hibei pensiilor militare (uitate înghețate) a fost larg ocolită.

În decembrie 2021, Vasile Dîncu a format un comitet consultativ pentru analizarea sistemului de pensii militare, scopul fiind constituirea unui ”sistem unitar de salarizare și un sistem de pensii omogen și unitar”. Între momentele comisiei pensiilor și consiliului rezerviștilor s-a scurs un an.

Situația concretă este așa: a fost o indexare firavă a pensiilor militare mici, proiectul de lege al fostului ministru Leș, care înnoia legislația pensiilor militare a devenit istorie, Ministerul Apărării și ministrul în funcție nu au mai promovat ceva în loc. Poate în lipsă de sprijin politic, poate în lipsă de altfel de sprijin.

Și pentru că este un meșter al cuvintelor (pasăre rară într-un guvern care luptă din greu cu fluența în limba română), ministrul a combătut aprig în falsa problemă, atent înreținută și oportun reapărută, ”pensiile militare sunt pensii speciale” (nu sunt și nu o să fie). Și a refuzat să avizeze un memorandum privind reforma sistemului de pensii (de braț cu ministrul Bode), ceea ce a provocat furia colegului Budăi, magicianul principal al pensiilor.

Măcar a rămas la baionetă pe frontul abstractului.