ApărareȘtiri

Ministrul Ciucă l-a invitat în România pe Anatolie Nosatîi, noul ministru al Apărării din Republica Moldova

Primul dialog între ministrul Apărării din România, Nicolae Ciucă, și noul său omolog din Republica Moldova, Anatolie Nosatîi. În cadrul unei convorbiri telefonice care a avut loc joi, 12 august, ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, l-a felicitat pe omologul său din Republica Moldova, Anatolie Nosatîi, pentru preluarea mandatului apărării și i-a urat succes în îndeplinirea obiectivelor pe care și le-a propus.

Anatolie Nosatîi a preluat de săptămâna aceasta portofoliul Apărării după învestirea la Chișinău a Guvernului condus de premierul Natalia Gavrilița.

”Pe timpul convorbirii, cei doi oficiali au discutat despre stadiul și perspectivele cooperării bilaterale în domeniul apărării și au decis continuarea dialogului în vederea identificării unor noi proiecte de interes, în perspectiva consolidării sprijinului oferit de România pentru modernizarea, întărirea capacității operaționale și a nivelului de interoperabilitate al forțelor armate ale Republicii Moldova. Totodată, cei doi miniștri au exprimat intenția de a continua și intensifica cooperarea și în cadrul inițiativelor regionale și organizațiilor internaționale”, se arată într-un comunicat de presă remis de Ministerul Apărării Naționale.

”Am avut, astăzi, o convorbire telefonică cu Ministrul Apărării Naţionale Nicolae-Ionel Ciucă, în cadrul căreia am discutat despre obiectivele şi iniţiativele pe care mi le-am propus în calitate de şef al instituţiei de apărare. L-am informat pe domnul Ciucă că, pe parcursul mandatului, îmi voi direcţiona eforturile spre reformarea şi modernizarea instituţiei militare, prin amplificarea cooperării cu partenerii internaţionali şi continuarea implementării proiectelor esenţiale pentru Armata Naţională. Totodată, în cadrul dialogului telefonic, am discutat despre stadiul actual al relaţiilor de colaborare moldo-române în domeniul apărării şi am făcut un schimb de opinii cu privire la situaţia regională, precum şi la activităţile comune desfăşurate atât pe teritoriul Republicii Moldova, cât şi al României. În acelaşi context, ne-am referit la asistenţa acordată de statul român ţării noastre, cu accent pe donaţiile destinate combaterii pandemiei COVID-19 în Armata Naţională. La final de discuţie, i-am mulţumit domnului Nicolae-Ionel Ciucă pentru susţinerea acordată, de-a lungul anilor, de către Ministerul Apărării Naţionale în diverse domenii şi am convenit asupra consolidării dialogului moldo-român pe segment militar în cadrul parteneriatului strategic cu România”, a declarat Anatolie Nosatîi despre convorbirea avută cu Nicolae Ciucă.

Conform MApN, în cadrul discuției avute, ministrul Nicolae Ciucă a exprimat întreaga disponibilitate pentru consolidarea cooperării practice în domeniile învățământului militar și al instruirii forțelor din Republica Moldova.

La finalul discuției, oficialul român i-a adresat ministrului apărării din Republica Moldova invitația de a vizita România în perioada următoare, invitație acceptată de omologul din Republica Moldova.

Anatolie Nosatîi, ministrul Apărării din Republica Moldova

Cine este Anatolie Nosatîi, ministrul Apărării din Republica Moldova în Guvernul Gavrilița

Anatolie Nosatîi este militar decorat, cu experiență de peste 30 de ani în Armata Națională și structuri militare internaționale. Până în 2020, a fost șeful Direcției operații al Marelui Stat Major al Armatei Naționale.

În perioada 2014–2018, a fost ofițer militar în cadrul Departamentului pentru operațiuni de menținere a păcii al ONU din New York. A fost șef al Statului Major în Comandamentul Forțelor de Reacție Rapidă și Comandamentul Forțelor Terestre, comandant de batalion în cadrul Institutului Militar și comandant al Batalionului 22 de menținere a păcii. Anatolie Nosatîi a absolvit Institutul Militar de Arme Întrunite din Odesa și are un masterat în strategii de securitate națională de la Universitatea Națională de Apărare din SUA.

Este decorat cu Ordinul „Credință Patriei” și „Meritul Militar”, Medalia Internațională a Organizației Națiunilor Unite pentru participarea la misiunile ONU, și Medalia „Steaua de Bronz” pentru participarea în două misiuni umanitare post-conflict din Irak.