ApărareȘtiri

Ministrul Ciucă, de Ziua Armatei: Să dezvoltăm forțele și capabilitățile care să ne permită să ripostăm oricărui posibil agresor

Sursa: MApN

Ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă a avut referiri speciale -în mesajul de Ziua Armatei – la veteranii de război, militarii în rezervă și retragere și la militarii români aflați în misiuni și operațiuni externe, informează MApN.

De asemenea, Ciucă a subliniat că  ”Ministerul Apărării Naționale va continua să sprijine înlăturarea discriminărilor majore din sistemul pensiilor militare de stat, create de diferitele acte normative care reglementează acest domeniu”.

El s-a mai referit și la dezvoltarea acelor  ”tipuri de forțe și capabilități care să ne permită să ripostăm oricărui posibil agresor”, dar și la ”continuarea programelor de înzestrare cu armament și echipamente performante”.

Mesajul ministrului Apărării de Ziua Armatei:

”La mulți ani, dragi militari!

Ziua Armatei României este, pentru noi, un prilej de aducere aminte a sacrificiului românilor pentru păstrarea ființei naționale, a independenței și integrității țării noastre. Este, de asemenea, un prilej de bilanț al activității militarilor noștri și, totodată, un moment când privim către viitorul instituției militare.

În cel de-Al Doilea Război Mondial, militarii români au luptat cu vitejie pentru eliberarea teritoriului național, ziua de 25 Octombrie 1944 devenind un simbol al eliberării de sub ocupația străină a orașului Carei și a întregii Țări. Ne înclinăm cu respect și prețuim sacrificiul celor care au dus la îndeplinire această misiune de onoare, mulți dintre ei plătind cu viața pentru atingerea idealului de libertate.

Tuturor, pandemia COVID-19 ne-a afectat activitatea și ne-a schimbat modul de viață. Măsurile de protecție sanitară nu ne permit să desfășurăm anumite activități publice așa cum ne-am fi dorit și cum s-ar fi cuvenit pentru cinstirea eroilor neamului. Dar gândul nostru va fi la ei, la cei nu au cedat și s-au jertfit pentru recăpătarea independenței și demnității naționale.

Sunt deja 76 de ani de la acest eveniment istoric, iar numărul celor care au contribuit la înfăptuirea acestui deziderat național, eliberarea ultimei palme de pământ românesc de sub ocupația horthystă, scade văzând cu ochii.

Nu-i vom uita niciodată pe cei care au plecat dintre noi, dar încă mai putem avea privilegiul să stăm față în față și să aflăm direct de la ei cum s-a scris istoria celei de-a doua conflagrații mondiale. Mai sunt doar 3.500, să nu ratăm această unică ocazie.

Onoare și respect veteranilor noștri! Noile generații de militari se înclină astăzi în fața tuturor eroilor care și-au dat viața pe câmpul de luptă!

Militarii Armatei României de astăzi continuă tradiția și poartă cu mândrie drapelul tricolor în teatrele de operații din afara teritoriului național, îndeplinind cu profesionalism și dăruire toate misiunile încredințate, alături de aliați și parteneri.

Le transmit celor 1.150 de militari români aflați în afara granițelor țării un sincer “La mulți ani!” și să le mulțumesc pentru efortul lor, să le mulțumesc pentru felul în care îndeplinesc misiunile încredințate, să le mulțumesc pentru cuvintele frumoase și onorante pe care le-am primit din partea oficialilor străini care au militari ce acționează împreună cu ei în teatrele de operații.

Misiunile din afara teritoriului național nu sunt deloc ușoare. Pentru îndeplinirea acestora, unii dintre militarii noștri au plătit cu viața, iar alții au suferit răni care le-au afectat sănătatea. Ministerul Apărării Naționale nu își va uita niciodată eroii și va avea întotdeauna grijă de familiile lor, dar și de răniții noștri. Ne înclinăm cu respect în fața sacrificiului lor.

Militarii se instruiesc permanent, chiar și în aceste momente dificile, pentru îndeplinirea misiunii fundamentale a Armatei României, aceea de a apăra suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a țării. În paralel, programele de înzestrare cu armament și echipamente performante continuă pentru a putea oferi României capacitatea de a se apăra în fața tuturor posibilelor amenințări externe.

Ne bazăm, în construcția apărării noastre, pe apartenența la Alianța Nord-Atlantică și la Uniunea Europeană, dar și pe Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii, care este astăzi mai solid ca niciodată. Însă, înainte de toate, avem datoria să ne bazăm pe noi înșine, pe instituțiile sistemului național de apărare și securitate.

Vom atinge acest deziderat numai dacă vom dezvolta acele tipuri de forțe și capabilități care să ne permită să ripostăm oricărui posibil agresor.

România, în acord cu angajamentele asumate la nivelul NATO, găzduiește deja mai multe structuri de comandă și control aliate: Unitatea de integrare a forțelor NATO, Brigada Multinațională Sud-Est, Comandamentul Diviziei Multinaționale de Sud-Est, iar în scurt timp se va constitui și Comandamentul Corpului Multinațional Sud-Est la Sibiu. O amprentă vizibilă a NATO în România, cu un rol-cheie în asigurarea comenzii și controlului trupelor aliate în situațiile în care s-ar impune dislocarea acestor forțe pe teritoriul României.

Transmit un gând de prețuire și militarilor în rezervă și retragere, tuturor celor care și-au servit Țara cu credință și care sunt gata să revină oricând sub drapelul național pentru a apăra valorile democratice și ființa națională. Activi, în rezervă sau retragere, suntem cu toții militari!

Ministerul Apărării Naționale va continua să sprijine înlăturarea discriminărilor majore din sistemul pensiilor militare de stat, create de diferitele acte normative care reglementează acest domeniu.

Dragi militari, Ziua Armatei României constituie, pentru toți românii, ocazia de a vă arăta prețuirea noastră, de a vă mulțumi pentru modul în care vă îndepliniți misiunile, pentru devotamentul şi profesionalismul dumneavoastră.

Transmit felicitări şi urări de succes întregului personal al Armatei României, precum şi celor aflaţi în rezervă sau în retragere şi, în mod special, veteranilor de război!

La mulți ani Armatei României!”