Ministrul Apărării susține că industria aeronautică românească va fi implicată în procesul de modernizare a avioanelor F-16
Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, a declarat joi că industria aeronautică din România va fi implicată în procesul de modernizare a aeronavelor F-16, menționând în acest sens și solicitarea țării noastre privind achiziția din SUA a unui pachet pachet de sprijin logistic pentru modernizarea acestor avioane de luptă.
„Doresc să mă refer foarte pe scurt la ceea ce a însemnat aprobarea legii privind achiziţia a încă cinci aeronave F-16, patru dintre ele sunt deja în ţară şi de asemenea în acelaşi pachet, de altfel s-a şi publicat ieri o ştire conform căreia partenerul american a aprobat derularea pachetului de sprijin logistic pentru modernizarea tuturor aeronavelor F-16, pachet care a fost inclus în această lege de achiziţie a încă cinci aparate și de altfel este pachetul prin care industria aeronautică din România va fi implicată nemijlocit în tot acest proces de modernizare”, a afirmat ministrul Ciucă.
Pe 3 noiembrie, Departamentul de Stat al SUA a aprobat o potențiala vânzare către Guvernul României a unui pachet de modernizare și sprijin logistic pentru avioane multirol F-16, iar valoarea estimativă a tranzacției este de aproximativ 175,4 de milioane de dolari, a anunțat Agenția de Cooperare în Securitate și Apărare (DSCA).
Totuși, pachetul de modernizare și sprijin logistic pentru F-16 pe care România l-a solicitat Statelor Unite nu include propuneri de offset în legătură cu această potențială tranzacție.
Forțele Aeriene Române au în dotare 16 aeronave F-16 Fighting Falcon și urmează să primească încă o aeronavă de acest fel din Portugalia în primul trimestru al anului 2021.
Toate cele 17 aparate de zbor – actualmente în configurație M5.2R – vor trece printr-un program de modernizare la standardul M6XR, a indicat recent MApN, fără a oferi alte detalii despre ce înseamnă acest standard.
De notat că Statul Major al Forțelor Aeriene Române a semnat în august un protocol de colaborare cu firma românească S.C. Aerostar S.A. Bacău, desemnată ca Centru de Mentenață pentru aeronavele multirol F – 16 din dotarea aviației române.
Umbrela Strategică a relatat pe larg despre acest subiect AICI.
Totodată, ministrul s-a declarat foarte încrezător că fabrica Avioane Craiova va îndeplini cu succes contractul de revitalizare și modernizare a aeronavelor de antrenament IAR-99 Șoim, în baza unui contract semnat în luna august, în valoare de aproximativ 275 de milioane de euro.
„Suntem foarte încrezători ca fabrica de avioane de la Craiova va finaliza întreg procesul de pregătire, astfel încât să îndeplinească condițiile asumate prin contractul de modernizare a aeronavelor IAR-99. Și, în același timp, tot în aceste zile, speram ca până la finele anului, să finalizăm și a doua parte de contract, anume eliminare obsolescenței la aparatele IAR-99 Șoim”, a declarat Ciucă, într-o conferință de presă în care a prezentat stadiul îndeplinirii obiectivelor instituției în primul său an de mandat la conducerea ministerului.
Ministrul a afirmat că, atât președintele României, cât și prim-ministrul, la nivel guvernamental, și-au asumat ca „fondurile alocate ministerului Apărării să se îndrepte către industria de apărare”.
Ministrul a vorbit și despre influența MApN în economia națională, indicând că, în ultimul an, totalul investițiilor în economia națională se ridică la 3,9 miliarde de lei.
Umbrela Strategică a relatat pe larg despre acest subiect AICI.