Ministerul român de Interne a comandat primele șase elicoptere utilitare Black Hawk S-70M
Compania poloneză PZL Mielec, parte a grupului Lockheed Martin, a primit o comandă pentru șase elicoptere Black Hawk S-70M de nouă generație de la Ministerul Afacerilor Interne din România. Aeronavele urmează să fie fabricate în Polonia și livrate, în parteneriat cu firmele românești Romaero și Deltamed, în cursul anului 2023, potrivit un comunicat transmis redacției Umbrela Strategică.
Această primă comandă vine în urma semnării recente a unui acord-cadru pe patru ani prin care până la 12 elicoptere Black Hawk S-70M de fabricație poloneză vor fi furnizate României în următorii patru ani.
Primele șase aeronave, trei configurate pentru a sprijini operațiuni maritime și trei pentru a sprijini operațiuni terestre, vor fi livrate în cooperare cu Romaero și DELTAMED în cursul anului 2023. România devine a 11-a țară și al 18-lea client pentru elicopterele Black Hawk construite de PZL Mielec, cel mai mare exportator polonez de echipamente de apărare și aerospațiale.
Cabina elicopterelor Black Hawk S-70 pentru misiuni terestre și maritime va include o unitate medicală echipată de Deltamed, cu sediul la Cluj-Napoca, un integrator experimentat de vehicule de urgență concepute pentru îngrijirea pacienților și operațiuni de salvare.
“Comanda de astăzi a Ministerului Afacerilor Interne din România subliniază capabilitățile cu dublă utilizare ale elicopterelor Black Hawk S-70. Elicopterul aduce robustețea militară în misiunile civile și este la fel de capabil să sprijine operațiunile poliției naționale, ale gărzii de coastă, ale pompierilor, ale poliției de frontieră sau operațiunile de căutare și salvare, precum și operațiunile de apărare și securitate sau evacuările medicale”, a declarat Janusz Zakrecki, președinte și director general PZL Mielec.
Pentru a asigura un nivel ridicat de disponibilitate operațională și pentru a menține noua flotă în zbor, un centru de întreținere, reparații și revizie (MRO) pentru Black Hawk va fi înființat împreună cu partenerul industrial Romaero la București.
Umbrela Strategică a relatat anterior că procedura competitivă cu negociere organizată de IGSU pentru maxim 12 elicoptere medii/grele în două configurații – pentru operațiuni de uscat (maxim 8) și maritime (maxim 4) – a fost lansată în mai 2020 și au fost depuse trei oferte: Leonardo (cu AW101), PZL Mielec/Lockheed Martin (Sikorsky S-70i Black Hawk) și Airbus Helicopters Romania. În cursul evaluării propunerilor, oferta Airbus Helicopters România a fost declarată neconformă întrucât a compania a ofertat un număr mai mic de elicoptere față de cantitatea maximă estimată a se achiziționa.
Potrivit procesului verbal la deschiderea ofertelor, polonezii de la PZL Mielec a propus 12 elicoptere la un preț total de 272,8 milioane de euro. Prețul per aparat propus de PZL Mielec a fost de 22,77 milioane euro fără TVA pentru elicoptere navale și de 22,72 milioane euro fără TVA pentru aeronavele pentru misiuni pe uscat, acesta fiind cel mai mic preț oferit de cei trei competitori.
Elicopterele vor fi utilizate pentru acoperirea spectrului de misiuni pe mare și uscat, inclusiv căutare și salvare (SAR), asistență medicală, salvarea persoanelor din locuri greu accesibile, intervenție în caz de dezastre (inundații, cutremure, alunecări de teren, explozii), transport de persoane și bunuri materiale în zone greu accesibile sau sinistrate.