ApărareȘtiri

Ministerul de Interne a semnat acordul cadru pentru achiziția de elicoptere S-70 Black Hawk de la PZL Mielec

S-70i Black Hawk pentru SMURD (PZL/Lockheed Martin)

Ministerul român al Afacerilor Interne a semnat marți, 9 noiembrie, un acord-cadru cu PZL Mielec, o companie din grupul Lockheed Martin, care prevede achiziția de către instituția publică a până la 12 elicoptere utilitare Black Hawk, care urmează să fie fabricate în Polonia și livrate în parteneriat cu Romaero și Deltamed, se arată într-un comunicat transmis redacției Umbrela Strategică.

Acest acord exclusiv cu PZL Mielec pentru furnizarea de elicoptere pentru misiuni maritime și terestre medii/ grele, permite Inspectoratului General de Aviație al M.A.I (IGAv) să comande loturi de aeronave de la fabrica poloneză pe o perioadă de patru ani. Elicopterele vor fi configurate fie pentru operațiuni terestre, fie pentru operațiuni maritime.

“Selecția noilor Black Hawk construite în Polonia stabilește o legătură puternică pe linie industrială între unitatea noastră de producție din sud-estul Poloniei și România”, a afirmat Janusz Zakrecki, președinte și director general al PZL Mielec.

Proiectat conform standardelor militare, aeronava S-70 Black Hawk este o platformă cu dublă utilizare, care este configurată pentru a îndeplini misiunile cu rază lungă de acțiune și la altitudine ridicată solicitate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU). Aceste misiuni includ ajutor în caz de dezastre, căutare și salvare, transport medical, transport extern de cargo ridicat, stingerea incendiilor și supraveghere maritimă.

Cabina elicopterelor S-70 Black Hawk pentru misiuni terestre și maritime achiziționate de România va include o unitate medicală echipată de Deltamed, cu sediul la Cluj-Napoca, un integrator experimentat de vehicule de urgență concepute pentru îngrijirea pacienților și operațiuni de salvare.

Pentru a asigura un nivel ridicat de disponibilitate operațională și pentru a menține noua flotă în zbor, un centru de întreținere, reparații și revizie (MRO) pentru Black Hawk va fi înființat împreună cu partenerul industrial Romaero la București. Acest centru MRO va avea capacitate de extindere pentru a susține orice noi achiziții de elicoptere Black Hawk suplimentare comandate de guvernul român, fie pentru operațiuni militare, fie pentru uz comercial, dar și pentru a servi alți operatori Black Hawk din regiune.

Prin alegerea modelului S-70 Black Hawk de fabricație europeană, România devine cel de-al unsprezecelea stat și al 18-lea client pentru elicopterele construite de PZL Mielec, o companie Lockheed Martin, cel mai mare exportator polonez de echipamente de apărare și aerospațiale.

Acordul cadru a fost semnat după ce Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a respins pe fond contestația depusă de italienii de la Leonardo, care cereau anularea anunțului de încheiere a procedurii.

Umbrela Strategică a relatat anterior că procedura competitivă cu negociere organizată de IGSU pentru maxim 12 elicoptere medii/grele în două configurații – pentru operațiuni de uscat (maxim 8) și maritime (maxim 4) – a fost lansată în mai 2020 și au fost depuse trei oferte: Leonardo (cu AW101), PZL Mielec/Lockheed Martin (Sikorsky S-70i Black Hawk) și Airbus Helicopters Romania. În cursul evaluării propunerilor, oferta Airbus Helicopters România a fost declarată neconformă întrucât a compania a ofertat un număr mai mic de elicoptere față de cantitatea maximă estimată a se achiziționa.

Potrivit procesului verbal la deschiderea ofertelor, polonezii de la PZL Mielec a propus 12 elicoptere la un preț total de 272,8 milioane de euro. Prețul per aparat propus de PZL Mielec a fost de 22,77 milioane euro fără TVA pentru elicoptere navale și de 22,72 milioane euro fără TVA pentru aeronavele pentru misiuni pe uscat, acesta fiind cel mai mic preț oferit de cei trei competitori.

Elicopterele vor fi utilizate pentru acoperirea spectrului de misiuni pe mare și uscat, inclusiv căutare și salvare (SAR), asistență medicală, salvarea persoanelor din locuri greu accesibile, intervenție în caz de dezastre (inundații, cutremure, alunecări de teren, explozii), transport de persoane și bunuri materiale în zone greu accesibile sau sinistrate.

În caietul de sarcini pentru această procedură se specifică faptul că, în perioada de garanție, service-ul elicopterelor va fi asigurat de furnizor printr-un centru de service specializat din România.

Achiziția este finanțată cu fonduri europene acordate prin intermediul Proiectului ”Viziune 2020” – Program Operațional Infrastructura Mare. Livrarea elicopterelor va fi efectuată în termen de maxim 23 de luni de la semnarea contractului.

Pe lângă licitația Ministerului de Interne, polonezii mai sunt interesați și de un alt program major de înzestrare din România. Ministerul Apărării Naționale a anunțat în urmă cu peste cinci ani că dorește să achiziționeze noi elicoptere de atac, care vor suplimenta aeronavele IAR 330 Puma SOCAT. În anul 2018, oficialii din MApN erau angrenați în discuții avansate cu americanii de la Bell pentru 24 de elicoptere de atac AH-1Z Viper (plus 21 de elicoptere de transport UH-1Y Venom). Ulterior, MApN-ul a cerut oferte de la patru mari producători pentru elicoptere de atac și multirol, însă de atunci nimic nu s-a concretizat în acest sens. Pe lângă Bell, țara noastră curtată în acest moment și de alți mari producători occidentali de elicoptere: Airbus (care oferă elicopterul multirol ușor H145M pentru misiuni atac); Sikorsky/PZL Mielec (cu S-70 Black Hawk) și Leonardo (cu AW149 și AW139M).

S-70i Black Hawk pentru transport (PZL/Lockheed Martin)
Acrodul cadru semnat de gen. maior Dan-Paul Iamandi, inspector general al IGSU, și Janusz Zakrecki, președinte și director general al PZL Mielec.