ApărareȘtiri

FOTO. Militarii moldoveni au participat la un exercițiu de neutralizare a unei „cvasi-republici” separatiste în Ucraina

Un grup de forțe multinaționale, cuprinzând militari din Ucraina, SUA, Georgia și Republica Moldova, a executat o operațiune ce a simulat neutralizarea a unei „cvasi-republici” separatiste în cadrul exercițiului Sea Breeze 21, informează serviciul de presă al Forțelor Navale din Ucraina.

Autoritățile din Ucraina a precizat, joi seară, că operațiunea simulată de “stabilizare a crizei regionale” a avut loc în regiunea Odessa.

“Conform scenariului fazei active a exercițiului, grupurile armate ilegale au preluat controlul asupra instituțiilor guvernamentale și au înființat o serie de tabere și puncte de control pentru a controla rutele de transport, aerodromurile și obiectivele importante de infrastructura, cu scopul creării unei cvasi-republici”, se arată într-un comunicat postat pe pagina de Facebook a Forțelor Navale din Ucraina.

În replică, forțele multinaționale au executat o operațiune de stabilizare cu scopul restabilirii autorității guvernamentale în regiunile controlate de militanții separatiști. Forțele participante au fost împărțite în mai multe grupuri tactice și un grup de intervenție.

Un prim grup a executat o operațiune de desant naval, cu sprijinul forțelor speciale ale Serviciului de Securitate din Ucraina, pentru a elibera zonele de coastă. Ulterior, grupul a declanșat o ofensivă în adâncimea teritoriului controlat separatiști.

Al doilea grup, care includea infanteriști marini și polițiști de frontieră ucraineni, precum și personal militar din Georgia și Republica Moldova, a avut rolul de a recaptura aerodromul. După ce aerodromul a fost ocupat în urma unui asalt aerian, comandantul grupului a decis să organizeze un dispozitiv circular de apărare care să permită eliberatorilor să reziste până la sosirea întăririlor.

Scenariul a inclus și secvențe în care unele unități aliate au fost blocate de militanți sau au fost prinse în ambuscade, astfel că a fost necesară intervenția unui alt grup pentru a salva situația.

Un element separat al exercițiului a fost dezvoltarea interoperabilității între infanteriștii marini ucraineni și pușcașii marini americani. În acest sens, un grup ucraineano-american a executat un raid cu scopul neutralizării unei tabare de instruire a militanților.

Serviciul de presă al Marinei Ucrainei a precizat că “exercițiul au fost planificat luând în considerare experiența ostilităților din regiunile Doneț și Lugansk”.

De asemenea, pe tot parcursul evenimentului de instruire, oponenții au folosit în mod activ sisteme de război electronic, ceea ce a îngreunat îndeplinirea sarcinilor atribuite, precizează agenția de știri Ukrinform.

Peste 5.000 de militari, cu 32 de nave și 40 de aeronave, participă anul acesta la exercițiul naval „Sea Breeze 21”, organizat de Forțele Navale ale SUA și Marina ucraineană, în Marea Neagră.

Pe lângă Republica Moldova, care este reprezentată de un pluton din cadrul Batalionului 22 de Menținere a Păcii, la ediția din acest an a exercițiului participă și România, care este prezentă cu fregata „Regina Maria” (F222) și corveta „Contraamiral Horia Maccelariu” (265).

Exercițiul a stârnit furia Rusiei, care susține că „amploare și natura evident agresivă [a evenimentului] nu ajută în niciun fel la soluționarea provocărilor reale de securitate din regiunea Mării Negre”.

Exercițiu Sea Breeze 21 (Forțele Navale Ucrainene/navy.mil.gov.ua)
Militari și vehicule utilizate în cursul unei operațiuni din cadrul exercițiului Sea Breeze 21 (Forțele Navale Ucrainene/navy.mil.gov.ua)