ApărareȘtiri

Marea Neagră: Marina rusă monitorizează un grup naval NATO, care include și un dragor românesc

Dragorul maritim „Locotenent Lupu Dinescu”

Flota rusă a Mării Negre a anunțat joi că monitorizează un grup de nave militare NATO care operează în Marea Neagră, în perioada 29 octombrie – 18 noiembrie. Dragorul maritim „Locotenent Lupu Dinescu” face parte din grupul naval aliat.

“Forțele și capacitățile Flotei Mării Negre au început să monitorizeze continuu Gruparea Navală Permanentă NATO de Luptă împotriva Minelor, care a intrat în Marea Neagră pe 29 octombrie 2020”, a transmis Centrul de Control al Apărării din Rusia, citat de agenția Tass.

Gruparea navală aliată (Standing NATO Maritime Counter Measures Group), din care face parte dragorul „Lupu Dinescu”, este condusă de nava de sprijin logistic „Aliakmon” (Grecia) și mai are în compunere vânătoarele de mine „Alghero” (Italia), „Duero” și „Orion” (Spania), au transmis Forțele Navale Române.

Misiunile grupării SNMCMG-2 în Marea Neagră vizează creșterea gradului de interoperabilitate între forțele navale participante, în domeniul luptei contra minelor marine.

Dragorul maritim „Locotenent Lupu Dinescu” a plecat miercuri, 28 octombrie, din portul militar Constanța și urmează să participe la misiuni de asigurare a securității colective a NATO, pe flancul estic al Alianței.

Navale au planificate escale în porturile Burgas (Bulgaria) și Kherson (Ucraina), dar vor participa și la Exercițiul multinațional MCM „Poseidon 20”, organizat de partenerii bulgari.

Dragorul maritim „Lt. Lupu Dinescu” este comandat de locotenent-comandorul Ionuț Diaconu și are la bord un echipaj format din 72 de militari.

Rusia, preocupată de prezența constantă în Marea Neagră a navelor unor țări NATO care nu sunt riverane

La începutul lunii septembrie, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, s-a declarat preocupat de faptul că nave ale unor țărilor din afara bazinului pontic sunt prezente aproape constant în Marea Neagră, o zonă considerată strategică de către Alianța Nord-Atlantică, dar și de către Moscova.

“Și despre flota lor [NATO] din Marea Neagră. Nu numai că statele din afara regiunii își au flotele și navele aici. A devenit o [practică] regulată. Este evident că urmărim manevrele [acelor nave]”, a afirmat ministrul rus.

“Ce fac acolo? Bineînțeles, facem tot posibilul pentru a preveni orice amenințare la adresa țării noastre noastre”, a adăugat Șoigu, relatează agenția Tass.

“Alianța încearcă să militarizeze regiunea Mării Negre”, a completat oficialul rus.