ApărareInfrastructurăIntelligenceȘtiri

Marea Britanie, SUA și alte state aliate intenționează să dezvolte alternative la tehnologia 5G oferită de Huawei

Sursa: androidtechster.blogspot.com

Marea Britanie discută cu Statele Unite și alți aliați cu privire la dezvoltarea de rețele mobile de noua generație, efort ce are drept obiectiv să reducă dependența statelor occidentale de Huawei Technologies Co., în contextul amplificării tensiunilor între Londra și Beijing pe tema situației din Hong Kong și a pandemiei, informează agenția Bloomberg.

Cel mai probabil, planul va deteriora suplimentar atmosfera dintre Marea Britanie și China, însă Guvernul condus de Boris Johnson este hotărât să devină mai autonom în ceea ce privește dezvoltarea și implementarea  tehnologiei 5G.

James Slack, purtător de cuvânt al premierului Boris Johnson, a confirmat vineri că Marea Britanie dorește să-și reducă dependența Huawei în ceea ce privește rețelele mobile de generația a cincea.

Totodată, oficialul britanic a reiterat criticile Londrei privind decizia Beijingului de a impune o nouă lege de securitatea națională în Hong Kong, despre care criticii susțin că va submina drepturile populației din fosta colonie britanică.

China este un partener comercial major al Marii Britanii, cu exporturile britanice în China ridicându-se la 22,6 miliarde de lire sterline (25,1 miliarde de dolari), în 2018, iar importurile au avut o valoare de 44,7 miliarde de lire sterline.

Antagonizarea Chinei reprezintă o problemă spinoasă pentru Londra, în contextul în care Marea Britanie riscă să piardă un partener comercial cheie și o sursă majoră de investiții într-un moment în care țara se confruntă deja cu cea mai gravă recesiune din ultimii 300 de ani.

În luna ianuarie, premierul britanic a anunțat că va permite firmei chineze Huawei să joace un rol limitat în ceea ce privește dezvoltarea rețelei 5G din Marea Britanie. Însă decizie a fost primită cu furie de Statele Unite; președintele american Donald Trump militând pentru excluderea companiei chineze din procesul de dezvoltare a rețelelor 5G din țările aliate.

Oficialii americani susțin că Huawei reprezintă un “cal troian” ce va permite Chinei să spioneze țările europene și reprezintă o amenințare la adresa NATO. Trump și alți lideri americani au sugerat că decizia Londrei privind Huawei va afecta grav parteneriatul strategic SUA-Marea Britanie.

Huawei neagă vehement că ar avea legături cu spionajului chinez, afirmând că acuzațiile Administrației SUA sunt „speculații fără niciun fundament”.

În lunile următoare, în contextul suspiciunilor că Beijingul ar fi ascuns informații critice despre pandemia de coronavirus, oficialii din Marea Britanie au indicat că este necesară o reevaluare a relațiilor sino-britanice.

În același timp, Boris Johnson încearcă să aplaneze tensiunile recente cu Statele Unite, al doilea cel mai mare partener comercial al Marii Britanii. De altfel între cele două țări au loc negocieri privind un viitor acord comercial transatlantic.

Boris Johnson și Trump au vorbit recent despre „discuțiile pozitive dintre Marea Britanie și SUA cu privire la un acord global de comerț liber și securitate în telecomunicații”.

Publicația The Times a relatat recent că Marea Britanie își propune să formeze o alianță de zece state democratice care să dezvolte o alternativă la tehnologia chineză. Alianța ar fi cuprinde statele din grupul G-7, plus Australia, India și Coreea de Sud, potrivit publicației.