ApărareȘtiri

Marea Britanie și Franța lansează programul pentru dezvoltarea viitorului sistem de rachetă antinavă

FOTO: MBDA

Marea Britanie și Franța au confirmat lansarea etapei de pregătire pentru programul Future Cruise/Anti-Ship Weapon (FC/ASW) ce are drept scop dezvoltarea unui sistem de rachetă antinavă de ultima generație.

Acordul guvernamental și contractele asociate au fost semnate de Direcția Generală pentru Armament din Franța (DGA) și de Defense Equipment&Support din Marea Britanie (DE&S).

„Programul FC/ASW este un exemplu al performanței modelului integrat „One MBDA”. Combinând tehnologia, capacitatea industrială și finanțarea transfrontalieră, putem oferi capabilități suverane unice și avansate. După încheierea fazei de concept a programului FC/ASW, lansarea etapei de pregătire este dovada încrederii celor două țări în MBDA. Proiectul va beneficia de expertiza Centrelor noastre de Excelență din Franța și Marea Britanie. Consolidarea portofoliului MBDA va permite companiei să ofere forțelor armate o soluție de ultimă generație, adaptată nevoilor operaționale existente sau viitoare”, a declarat Eric Beranger, directorul general al MBDA, potrivit unui comunicat transmis redacției Umbrela Strategică.

Această etapă de pregătire se va concentra pe dezvoltarea coordonată a unui program pentru arme antinavă de ultimă generație. Vor fi evaluate două concepte complementare de rachetă, care trebuie să îndeplinească cerințele Franței și Marii Britanii și care vor oferi o soluție inovatoare pentru a contracara amenințările terestre și maritime și sistemele aeriene, la distanțe foarte mari și în medii de luptă din ce în ce mai aglomerate.

Programul FC/ASW va completa portofoliul MBDA de produse, care sunt dezvoltate continuu pentru a se adapta noilor amenințări.