ApărareȘtiri

MApN vrea să echipeze Armata română cu peste 1.000 de noi vehicule tactice blindate de tip ușor

Vehicul Sherpa Light (Arquus)

Ministerul Apărării Naționale (MApN) pregătește organizarea unei proceduri de selecție pentru înzestrarea Armatei române cu peste 1.000 de noi autovehicule tactice blindate de tip ușor, urmând ca fabricarea, integrarea și mentenanța să se realizeze la operatori economici din industria națională de apărare, indică un proiect de hotărâre de Guvern dat publicității pe data de 9 decembrie.

Prin contractul multianual de furnizare (cu o durată de cinci ani) se preconizează că vor fi achiziționate 1.059 de autovehicule tactice blindate de tip ușor (ATBTU) în varianta de bază și opt tipuri derivate.

Costurile estimate de achiziție pentru cele 1.059 de vehicule se ridică la 3,688 miliarde de lei (745 de milioane de euro), fără TVA, incluzând și echipamentele care vor fi puse la dispoziție ca material client, adică 3.482.530 de lei sau aproximativ 700.000 euro per vehicul.

Din numărul total de vehicule, 881 vor fi direcționate către Forțele Terestre, 22 către Forțele Aeriene, 16 către Forțele Navale, 49 vor reveni Comandamentului Logistic Întrunit, 40 merg la Statul Major al Apărării/Conducere Strategică, iar 51 vor ajunge la Comandamentul Forțelor pentru Operații Speciale.

Prin contractul multianual de furnizare se vor achiziționa următoarele variante de realizare/configurații:
a) Autovehicul tactic blindat de tip ușor – varianta de bază (transport personal);
b) Autovehicul tactic blindat de tip ușor pentru cercetare;
c) Autovehicul tactic blindat de tip ușor cu turelă telecomandată;
d) Autovehicul tactic blindat de tip ușor desinat transportului echipei anticar dotată cu instalații portabile de lansare a rachetelor tip SPIKE Long Range;
e) Autovehicul tactic blindat de tip ușor adaptat pentru tractare aruncător cal. 120 mm;
f) Autovehicul tactic blindat de tip ușor adaptat cu aruncător cal. 81 mm;
g) Autovehicul tactic blindat de tip ușor pentru cercetare CBRN;
h) Autovehicul tactic blindat de tip ușor pentru cercetare de geniu;
i) Autovehicul tactic blindat de tip ușor pentru evacuare răniți MEDEVAC.

Documentul dat publicității indică faptul că Ministerul Apărării vrea să cumpere produse similare cu cele livrate altor state membre NATO, întrucât aceste vehicule tactice trebuie să fie interoperabile cu cele din armatele NATO din punct de vedere al comunicațiilor, calibrului armamentului, tipurilor de muniție pentru armamentul propriu, precum și al sprijinului logistic integrat.

Pentru Armata României este fundamental ca pentru dezvoltarea capacității de apărare a României să se introducă în înzestrare Autovehicule tactice blindate de tip ușor, denumite în continuare ATBTU, cu performanțe ridicate, pentru care fabricația unor componente să se realizeze pe teritoriul României. De asemenea, fabricarea, integrare și mentenanța ATBTU pe durata ciclului de viață trebuie să se realizeze la operatori economici din industria națională de apărare, care să fie în măsură să îndeplinească aceste activități și în situații de criză sau război”, se precizează în document.

Mai exact, MApN cere “realizarea la nivelul operatorilor economici din industria națională de apărare a liniei de fabricație pentru fabricarea ATBTU în România, astfel că, începând cu produsul nr.279, fabricarea ATBTU să se facă pe această linie de fabricație”.

Procedura de achiziție prevede o serie de cerințe, inclusiv unele referitoare la capacitatea tehnică și profesională a ofertanților. Astfel, candidatul trebuie să demonstreze că a livrat produse similare ATBTU către forțe armate din cel puțin două state membre NATO. De asemenea, candidatul trebui să depună declarații și documente justificative care să demonstreze să a livrat în ultimii 7 ani cel puțin 1.059 de produse similare ATBTU către armate din țări NATO, cât și cel puțin 278 de produse similare ATBTU, într-un interval de 12 luni.

MApN precizează că ofertele care nu îndeplinesc cerințele vor fi respinse de comisia de evaluare.

Umbrela Strategică a relatat în ultimele luni că programul de înzestrare cu autovehicule de teren blindate de tip ușor al Armatei Române a stârnit interesul mai multor firme din străinătate, printre care Thales (cu vehicule Hawkei); Oshkosh (cu JLTV); General Dynamics (cu EAGLE); AM General (cu NXT 360 Humvee), Arquus (cu Sherpa Light). Mai mult, șeful diplomației de la Ankara a sugerat în luna iunie că și Turcia ar fi interesată să exporte vehicule blindate în România.