MApN vrea să dea peste jumătate de miliard de euro pe sisteme portabile de rachete antiaeriene (MANPAD)
Ministerul Apărării, prin intermediul Romtehnica, vrea să dea peste jumătate de miliard de euro pe sisteme portabile de rachete antiaeriene (MANPAD), un anunț oficial fiind publicat luni în Jurnalul electronic de achiziții al UE.
Valoarea estimată a achiziției de sisteme de rachete antiaeriene cu bătaie apropiată/rază foarte scurtă de acțiune, portabil — MANPAD este de 677 298 000 EUR fără TVA, acordul-cadru urmând să fie încheiat cu un singur operator economic, dintre cei zece invitați să prezinte oferte.
Una din cerințele minime de calificare la licitația restrânsă este o cifră globală de faceri în ultimii trei ani (demonstrabilă) de minim 677.298.000 euro fără TVA.
O altă cerință minimă de calificare este ca firmele candidate să fi făcut în ultimii cinci ani livrări de produse similare și care cumulat să fi avut o valoare de cel puțin 677.298.000,00 euro, această valoare reprezentând valoarea estimată a celui mai mare contract subsecvent acordului-cadru ce urmează a fi atribuit.
Termen limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare 28 septembrie 2022.
La finalul lunii iunie, comisiile de resort din Parlamentul României și-au dat acordul prealabil pentru inițierea procedurilor de atribuire a contractului de achiziție de sisteme antiaeriene portabile cu rază foarte scurtă de acțiune.
Potrivit Direcției generale pentru armamente, rolul sistemelor MANPAD este acela de a asigurarea Armatei Române cu sisteme sol-aer pentru apărarea antiaeriană nemijlocită a forţelor, mijloacelor şi elementelor de infrastructură împotriva platformelor aeriene care atacă de la înălţimi mici şi foarte mici/razante, în condiții de vizibilitate directă, ziua şi noaptea.
Decizia vine în contextul în care războiul din Nagorno-Karabakh, și mai ales cel din Ucraina, au demonstrat importanța sistemelor de apărare antiaeriană, inclusiv pentru contracarea dronelor.
Inițial, în 2020, Ministerul Apărării a solicitat 138 de sisteme aer-sol portabile pentru forțele terestre și navale, o achiziție estimată la 307 milioane de euro. Cu toate acestea, având în vedere noul context de securitate, ministerul a decis să reia procedura și să sporească semnificativ numărul de sisteme solicitate, se arată în document.
Romtehnica intenționează să cumpere între 115 și 231 de sisteme MANPAD, plus echipamente auxiliare, la un preț cuprins între 1,6 miliarde de lei și 3,3 miliarde de lei.
Având în vedere amploarea programului, este de așteptat ca o serie de de giganți ai industriei de apărare să intre în competiție. Cel mai probabil, România va avea de ales între Mistral 3 (Franța), Stinger (SUA), RBS-70 (Suedia), Starstreak (Marea Britanie) – toate aceste sisteme fiind folosite intens de ucraineni pentru a contracara elicopterele și avioanele de atac rusești.
Până în acest moment, francezii de la MBDA și-au manifestat public interesul pentru acest program de înzestrare. Un oficial de MBDA a declarat pentru Umbrela Strategică că firma va propune României sistemul Mistral 3 pentru programul de înzestrare cu sisteme portabile sol-aer (MANPADS).
Un reprezentat al companiei a declarat că MBDA intenționează să producă componente și să asambleze rachete la Electromecanica Ploiești, dacă va câștiga contractele pentru a furniza României sisteme integrate sol-aer de apărare antiaeriană apropiată și foarte apropiată (SHORAD/VSHORAD) și sisteme portabile de rachete antiaeriene (MANPAD).