ApărareȘtiri

MApN vrea centru de mentenanță Himars la Aerostar și continuarea proiectului Skyceptor

Sistem romanesc HIMARS transportat de un Airbus A400M al aviației britanice (FOTO: MApN)

MApN vrea să declare compania Aerostar Bacău centru de mentenanță pentru sistemele de artilerie reactivă Himars, a declarat generalul-locotenent Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente din minister.

”În ceea ce privește centrul de mentenanță pentru Himars în România, este un demers în curs. Compania producătoare Lockheed Martin a fost de acord cu acest demers . Ei au ales compania pe care o propun. Noi și Ministerul Economiei urmează să desemnăm centrul de mentenanță în conformitate cu tot ceea ce înseamnă procedură legală”, a răspuns Incicaș,  unei întrebări a Umbrela Strategică.

El a precizat că producerea unor rachete pentru Himars în România nu este încă în discuție.

Vorbind într-un context mai larg, generalul Incicaș s-a referit și la producerea rachetelor Skyceptor în România. Întrebat de Umbrela Strategică despre subiect, oficialul MApN a declarat: ”Din punctul nostru de vedere, ca posibil beneficiar, dorim în continuare să avem această rachetă produsă în România, pentru că suntem interesați de tot ce înseamnă capacitate de lovire care să fie generată de România. Normal, pentru că avem nevoe pe timp de criză și război de o capacitate reală de sprijin logistic și regenerare a capacității operaționale. Din ceea ce știm noi până la acest moment, proiectul continuă .Ne-au spus ambele părți:Ministerul Economiei și Raytheon”.

În altă ordine de idei, șeful DGA s-a referit, întrebat de Umbrela Strategică, la posibilitatea exporturilor de Piranha -5: ”Ministerul Economiei sunt cei care vând. Acum, ca să putem vinde g to g echipamente trebuie să ținem cont de baza legală de la noi, care se trage din legislația europeană. Înseamnă că trebuie să ai un cumpărător-un guvern și un vânzător –un alt guvern, nu o companie. Ca atare, trebuie fundamentată legislația necesară ca să desfășori acest tip de operație comercială. Există progrese în acest sens”.