ApărareȘtiri

MApN face primul pas în programele de drone militare și autovehicule blindate 4×4, ministrul Ciucă a fost la fabrica Elbit

Sursa: Elbit/Serban & Musneci Associates.

MApN va derula din acest an încă două programe de înzestrare ale armatei, respectiv cele cu drone militare și cu autovehicule blindate 4×4, ministrul Nicolae Ciucă dând indicii despre această situație într-o intervenție la dezbaterile pentru bugetul de stat pe 2021, care s-au desfășurat la sfârșitul acestei săptămâni în comisiile parlamentare.

”…anul acesta (…) identificăm şi (…) derulăm procesul de începere a achiziţiei pentru avioane de luptă fără pilot, scuzaţi-mă, drone fără pilot, precum şi iniţierea programelor pentru autovehiculele blindate 4 X 4”, a indicat ministrul Ciucă, fără să dea alte detalii.

De altfel, miercuri, 24 februarie, a fost aprobat în guvern un memorandum care arată că Ministerul Apărării va cere Parlamentului aprobarea pentru începerea procedurilor de atribuire a contractelor aferente a 10 programe de înzestrare a Armatei. Cele 10 programe, nominalizate în anexa de două file de la memorandum erau clasificate ”secret de serviciu”.

Valoarea programelor depășește sau este egală cu echivalentul în lei a 100 de milioane de euro, din această cauză având nevoie de aprobarea Legislativului.

În această săptămână, marți, 23 februarie, ministrul Ciucă și șeful Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu au vizitat o fabrică de la Măgurele a companiei israeliene Elbit Systems, unde a fost organizată o expoziție de produse fabricate în România, pentru armata română.

Unul dintre echipamentele expuse a fost și drona Hermes 450.

Elbit este implicată direct  în programul Piranha 4, ”iar de la Măgurele pleacă turela telecomandată pentru noile transportoare blindate pentru trupe”. spune Ciucă, într-o postare pe pagina sa oficială de Facebook.

Mai mult, Elbit va deschide o linie de asamblare drone tip Hermes 450 în România, urmând să facă acest lucru în colaborare cu marile companii din industria aerospațială din țara noastră, declara, tot pe 23 februarie , Assaf Cohen, director și marketing manager al diviziei UAS din cadrul Elbit Systems.

„Înțelegem că forțele armate române intenționează să achiziționeze șapte sisteme de UAV clasa 2. Credem că putem aduce soluția cea mai bine adaptată la cerințele românești. Deja producem o parte din acest UAV în România. Va fi un bun început pentru a crește capacitățile de producție, capacitățile de asamblare și în cele din urmă să facem un UAV fabricat în România. Am semnat acorduri de colaborare cu marile companii din industria aerospațială din România pentru a ne oferi infrastructura care să permită asamblarea și producția”, a explicat reprezentantul companiei Elbit.

Prima dronă Hermes 450 a fost adusă în România si asamblată la Simultec Măgurele de către inginerii români din cadrul acestei companii, o subsidiară a Elbit Systems.