ApărareȘtiri

MApN: Carta Albă a Apărării pentru perioada 2021-2024 a intrat în vigoare

Foto; Arhiva

Ministerul Apărării Naționale a anunțat luni că a intrat în vigoare Carta Albă a Apărării pentru perioada 2021-2024, document care reflectă schimbările majore la nivel regional și internațional și propune soluțiile pentru ca Armata României să fie cât mai bine pregătită pentru îndeplinirea misiunilor sale constituționale, inclusiv privind protejarea intereselor naționale vitale, se arată într-un comunicat al instituției.

Hotărârea nr. 28 din 11 mai 2021 a Parlamentului României, pentru aprobarea Cartei Albe a Apărării, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.499/13 mai 2021, a intrat în vigoare la sfârșitul săptămânii trecute.

Obiectivele politicii de apărare enunțate în document au fost fundamentate pe acordul politic național privind alocarea de către Guvern a 2% din Produsul Intern Brut pentru apărare, până în anul 2026, precum și pe cei trei piloni de securitate externă, apartenența NATO, UE și parteneriatul strategic cu SUA.

În textul Cartei sunt reflectate schimbările majore la nivel regional și internațional și sunt identificate soluțiile pentru ca Forțele Armate ale României să fie cât mai bine pregătite pentru a-și îndeplini misiunile constituționale de apărare a țării.

În secțiunea introductivă, semnată de premierul Florin Cîțu, se subliniază că “Regiunea Mării Negre a căpătat noi valențe strategice, Peninsula Crimeea transformându-se, în urma anexării ilegale din 2014, într-o adevărată platformă de proiecție a forței la mii de kilometri distanță, până în estul și sudul Mării Mediterane”.

De asemenea, documentul are în vedere concluziile rezultate în urma desfășurării Analizei Strategice a Apărării și pune accentul pe noile concepte care au apărut sau au cunoscut evoluții semnificative de la precedenta ediție, cum ar fi: apărare și descurajare, reziliență, cooperare interinstituțională, tehnologii emergente și disruptive, digitalizare etc.

Obiectivele politicii de apărare pentru perioada 2021-2024:
– dezvoltarea posturii naţionale de apărare şi contribuția la consolidarea rezilienței;
– consolidarea profilului strategic al României în cadrul NATO şi UE pe dimensiunea de apărare și descurajare;
– aprofundarea parteneriatului strategic cu SUA și dezvoltarea cooperării cu ceilalți parteneri strategici ai României;
– consolidarea profilului României de furnizor de securitate în regiunea extinsă a Mării Negre;
– dezvoltarea cooperării internaţionale bilaterale și în format multilateral în domeniul apărării;
– sprijinirea autorităților publice în gestionarea situațiilor de urgență.

În ceea ce privește programele de investiții esențiale destinate să asigure interesele de securitate ale României, în document sunt enumerate următoarele:
– Transportor blindat pentru trupe;
– Autoturisme de teren blindate și neblindate de tip ușor;
– Sisteme C4I cu capabilități de integrare ISTAR;
– Avion multirol pentru Forțele Aeriene;
– Vânător de mine;
– Sisteme de rachete sol-aer cu bătaie mare – HSAM;
– Corvetă multifuncțională;
– Elicoptere;
– Revitalizarea și modernizarea aeronavelor IAR-99 din dotarea MApN.

Documentul include și o serie de propuneri pentru creșterea calității vieții personalului, printre care:

– îmbunătățirea cadrului legal privind salarizarea personalului armatei, în cadrul sistemului unic de salarizare a personalului bugetar;
– crearea cadrului legal în vederea înlăturării inechităților (discrepanțelor majore) din sistemul pensiilor militare de stat, inclusiv pentru (prin) recalcularea și actualizarea
acestora;
– menținerea și optimizarea sistemului pensiilor militare de stat în vederea stimulării stabilității în serviciu și a formării unei cariere în rândul cadrelor militare în activitate, a compensării parțiale a inconvenientelor ce rezultă din rigoarea statutului special căruia trebuie să i se supună militarii;
– modificarea și completarea cadrului legal și procedural care reglementează problematica veteranilor de război, veteranilor din teatrele de operații, răniților, invalizilor și urmașilor celor decedați în acțiuni militare.

Textul integral al documentului Carta Albă a Apărării poate fi consultat pe pagina de internet a MApN, accesând link-ul:
https://www.mapn.ro/legislatie/index.php