ApărareȘtiri

MApN acordă IAR Brașov două contracte pentru întreținere elicoptere militare. Valoare totală: peste 45 milioane lei

IAR 330 Puma SOCAT (RoAF)

Compania de stat IAR Brașov a obținut două contracte pentru servicii de reparații și întreținere a elicopterelor militare IAR-330 PUMA, IAR-330 Puma SOCAT și IAR-316B Alouette din dotarea Ministerului Apărării Naționale. Valoarea totală a celor două contracte este 45 de milioane de lei (peste 9 milioane de euro), fără TVA.

Un prim contract prevede furnizarea de piese de schimb, agregate, echipamente și componente specifice instalațiilor de avionică, prestarea de servicii de reparații și asistență tehnică la sediul unităților militare utilizatoare pentru unele elicoptere militare de tip IAR-330 PUMA și IAR-316B.

Valoarea contractului, atribuit de MApN în urma unei procedurii de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare, se ridică la 32 de milioane de lei (fără TVA).

Al doilea contract se referă la înlocuirea elementelor uzate moral care au ajuns la limita de funcționare în cazul a două elicoptere militare IAR-330 Puma SOCAT. Valoarea contractului este de 13 milioane de lei (fără TVA) și a fost atribuit prin aceeași procedură de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare.

Deciziile de atribuire în cazul ambelor contracte au fost luate pe 24 decembrie 2020 și publicate în Jurnalul european pentru achiziții publice Tenders Electronic Daily pe 11 ianuarie 2021.

IAR S.A. Brașov, societate controlată de statul român prin Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, este specializată în asigurarea mentenanței, reparațiilor și reparațiilor capitale pentru elicopterele Puma și Alouette III.

Sursa: MApN/Tenders Electronic Daily