Macron: Pandemia de coronavirus este “un șoc antropologic profund” care va transforma natura globalizării
Președintele francez Emmanuel Macron a afirmat, într-un interviu pentru Financial Times, că este de părere că pandemia de coronavirus reprezintă o criză existențială fără precedent în istoria umanității, care va schimba natura globalizării.
Liderul francez a mai vorbit în cadrul acestui interviu și despre importanța conservării libertăților fundamentale, chiar și în această perioadă de criză; despre necesitatea inventării unor noi sisteme economice și șansele revenirii socialismului; cât și despre situația Uniunii Europene, spunând că acesta este “momentul adevărului” pentru Blocul comunitar.
“Cred că este un șoc antropologic profund”, a declarat liderul francez, completând: “Am oprit jumătate din planetă pentru a salva vieți. Nu există niciun precedent pentru așa ceva în istoria noastră”.
“Dar va schimba natura globalizării, cu care am trăit în ultimii 40 de ani”, consideră președintele francez.
“Au existat succese reale. Am scăpat de totalitarism, a fost căderea Zidului Berlinului acum 30 de ani și, cu suișuri și coborâșuri, [globalizarea] a scos sute de milioane de oameni din sărăcie. Dar, în special în ultimii ani, a sporit inegalitatea în țările dezvoltate. Și era clar că acest tip de globalizare se apropia de sfârșitul ciclului său și submina democrația”, a explicat Macron.
Liderul francez și-a exprimat speranța că traumele provocate de pandemie vor uni țările lumii, care prin acțiuni multilaterale vor încerca să-i ajute pe cei vulnerabili. De asemenea, Macron speră că această calamitate – care a făcut guvernele să acorde prioritate salvării vieților în pofida costurilor economice – îi va determina pe liderii lumii să acorde o mai mare importanță gestionării dezastrelor naturale și inegalității sociale, care, potrivit liderului francez, deja amenințau stabilitatea ordinii mondiale.
Însă, Macron avertizează că este posibilă și o mișcare contrară la nivel global; manifestată prin închiderea granițelor, declinul încrederii în democrație și consolidarea influenței liderilor autoritari și populiști, care încearcă să profite de criză pentru a acapara și mai multă putere.
Liderul francez insistă că abandonarea unor libertăți pentru a gestiona pandemia reprezintă o amenințare la adresa democrațiilor occidentale. “Unele țări din Europa aleg acest lucru”, a declarat Macron, făcând aparent aluzie la decizia Executivului Ungariei, condus de Viktor Orban, de a guverna prin ordonanţe în cadrul unei stări de urgenţă pe perioadă nedeterminată. “Nu putem accepta asta. Nu ne putem abandona ADN-ul nostru fundamental pentru că este o criză medicală”, a completat președintele Franței.
Macron avertizează că un eventual eșec în ceea ce privește sprijinirea membrilor UE grav afectați de pandemie va propulsa populiștii spre victorie în multe țări europene, inclusiv în Italia, Spania și poate chiar Franța.
“Ne aflăm într-un moment al adevărului; să decidem dacă Uniunea Europeană este un proiect politic sau doar un proiect de piață. Cred că este un proiect politic. (…) Avem nevoie de transferuri financiare și de solidaritate”, a afirmat președintele francez.
Macron afirmă că are convingeri profunde despre țara sa, despre Europa și întreaga lume și despre libertate și democrație, dar, în final, calitățile necesare în fața marșului implacabil al evenimentelor sunt modestia și determinarea.
“Există o mulțime de incertitudini și asta ar trebui să ne facă foarte umili”, spune el.
Întrebat despre posibilitatea ca pandemia să conducă la o revenire la economii de tip socialiste, în care rolul guvernelor în plan economic va fi unul sporit, Macron a răspuns că umanitatea este forțată să reinventeze noi sisteme economice, politice.
“De ce, atunci când ceva este inimaginabil, am dori să revenim la categorii deja existente, care datează de un secol și care și-au arătat limitele? Trebuie să inventăm noi categorii. Și, în timp ce socialismul într-o țară este posibil să nu fi funcționat, situația de neconceput din toate țările ne obligă să ne reinventăm”, a subliniat liderul de la Palatul Elysee.
În încheiere, Emmanuel Macron a afirmat că întreaga umanitate este pusă în fața a ceva ce este de “neconceput”.
“Așadar, cu toții ne confruntăm cu această obligație profundă de a inventa ceva nou, pentru că asta este tot ce putem face”, conchide liderul de la Paris.