ApărareȘtiri

Lovitură de stat în Mali: Militarii români din cadrul forței ONU în Mali sunt în siguranță, anunță MApN

Elicopter IAR-330 Puma (MApN)

Militarii români aflați în Misiunea Multidimensională Integrată ONU de Stabilizare în Republica Mali (MINUSMA) sunt în siguranță și își desfășoară activitățile conform programului normal, a anunțat Ministerul Apărării Naționale de la București, în condițiile în care țara din vestul Africii se confruntă cu o lovitură de stat.

“Situația este în permanență monitorizată de conducerea Ministerului Apărării Naționale, care este în legătură atât cu militarii detașamentului românesc din Mali, cât și cu Organizația Națiunilor Unite”, informează MApN, precizând că “Detașamentul Carpathian Pumas se află, de la începutul misiunii, în baza ONU Camp Castor, din Gao, aflată la o distanță de peste 1.000 de kilometri de capitala Bamako”.

Din luna octombrie 2019, România contribuie, pentru o perioadă de un an, la eforturile internaționale de menținere a păcii în Mali cu un detașament al aviației române, format din 120 de militari și patru elicoptere tip IAR-330 Puma L-RM.

Arestat de un grup de militari malieni răzvrătiți, președintele malian Ibrahim Keita a fost obligat, marți seară, să dizvolve și să demisioneze. Pe lângă Keita, militarii au arestat și o serie de înalți oficiali de la Bamako, inclusiv pe premierul Boubou Cisse.

„Dacă astăzi, unele elemente ale forțelor noastre armate vor ca acest lucru să se încheie prin intervenția lor, chiar am de ales?”, a afirmat președintele demisionar la o bază militară din Kati, la marginea capitalei, Bamako/

Revolta militarilor va agrava și mai mult criza politică din Mali, care se confruntă un val de proteste începând din luna iunie. Zeci de mii de oameni au demonstrat încă din luna iunie pe străzile din capitala țării, Bamako, pentru a cere demisia lui Ibrahim Boubacar Keita, învinovățindu-l pe acesta pentru eșecurile sale în privința soluționării problemelor de securitate și corupție cu care se confruntă țara.

Nu se știe imediat cine este în fruntea acestei revolte, cine va guverna țara în absența lui Keita și nici motivațiile puciștilor.

Franța și alte puteri internaționale au denunțat lovitura de stat militară, temându-se că prăbușirea lui Ibrahim Boubacar Keita va destabiliza și mai mult Mali și, în general regiunea Sahel.