ApărareIT&CȘtiri

LIVE. Marea finală AlphaDogfight Trials by DARPA: Pilot de F-16 vs. inteligență artificială într-o luptă aeriană virtuală

Victorie categorică (5-0) a unui sistem cu inteligență artificială (IA) într-o luptă aeriană – deocamdată doar în mediul virtual – împotriva unui pilot de vânătoare al Forțelor Aeriene ale SUA, în cadrul competiției „Alpha Dog Trials”, organizată de Agenția SUA pentru Cercetări Avansate în domeniul Apărării (DARPA).

Finala pentru titlul de campion IA s-a desfășurat între echipele Lockheed Martin și Heron Systems, meciul fiind câștigat detașat, cu 16-4, de către Heron.

Opt echipe, care au dezvoltat algoritmi capabili să piloteze virtual avioane F-16, au participat la lupte aeriene virtuale IA vs IA, în cadrul evenimentului care s-a desfășurat între 18 și 20 august.

Meciul final, ce s-a desfășurat joi seara, a fost o luptă aeriană între cel mai bun sistem IA (dezvoltat de Heron Systems) și un pilot experimentat din cadrul Forțelor Aeriene ale SUA, care va pilota un avion F-16 într-un simulator de realitate virtuală, o premieră mondială.

Sistemul IA a obținut o victorie categorică, cu 5 la 0 împotriva pilotului USAF.

Deși este un pas promițător în privința dezvoltării de drone autonome, totuși trebuie avut în vedere că experimentul DARPA este unul în spațiul virtual și în pofida realismului, nu poate reda toți factori care afectează luptele aeriene reale.

Luptele aeriene virtuale fac parte dintr-o competiție anuală a DARPA, care a ajuns anul acesta la a treia ediție. Evenimentul se va desfășura la Laboratorul de fizică aplicată al Universității Johns Hopkins din Baltimore și va fi transmis direct pe internet, potrivit oficialilor din cadrul Pentagonului.

Printre echipele IA aliniate la start se numără și una de la gigantul Lockheed Martin. Alte echipe provin de la companii și institute de cercetare ca Aurora Science Sciences, EpiSys Science, Georgia Tech Research Institute, Heron Systems, Perspecta Labs, PhysicsAI și SoarTech.

Testele au fost concepute pentru a energiza și extinde baza de dezvoltatori de sisteme IA pentru programul Air Combat Evolution (ACE, Evoluția Luptei Aeriene) al DARPA, care încearcă să automatizeze lupta aer-aer și să încurajeze cooperarea între piloți și sisteme IA, în condițiile în care Pentagonul dezvoltă drone care vor zbura și acționa în tandem cu aeronave cu echipaj uman.

Dezbaterea privind șansele de reușită ale unei drone autonome în luptă contra unui avion cu pilot uman a fost reaprinsă de afirmațiile făcute în februarie de miliardarul și inventatorul Elon Musk, care a declarat că “epoca avioanelor de vânătoare s-a terminat”, iar viitorul aviației va fi dominat de aeronavele fără pilot.

Ulterior, Musk a adăugat că avioanele de generația a cincea F-35 “nu vor avea nicio șansă” împotriva dronelor autonome.

“Războiul cu drone va fi viitorul”, a completat miliardarul american.