ApărareȘtiri

Lavrov: SUA presează țările NATO din zona pontică să adopte o poziție conflictuală la adresa Rusiei

Submarian clasa Iasen (SPMBM Malakhit)

Statele Unite presează țările NATO din zona pontică să adopte o poziție conflictuală la adresa Rusiei, a declarat ministrul de Externe de la Moscova, Serghei Lavrov, care a adăugat că Washingtonul discută inclusiv despre crearea de noi baze navale în România sau Bulgaria.

“Nu cred că asta este în interesul relațiilor de bună vecinătate în regiunea Mării Negre”, a conchis șeful diplomației ruse, în cadrul unui discuții cu jurnaliștii în marja summit-ului G20, potrivit agenției de știri Tass.

Întrebat despre prezența navală americană în bazinul pontic, oficialul rus a afirmat că “Statele Unite au anunțat în câteva rânduri, în mod explicit, că este necesar ca navele sale de război să pătrundă în aceste ape pentru a descuraja Rusia și pentru a preveni generarea de presupuse amenințare din partea Rusiei la adresa aliaților americani din Marea Neagră”. Însă, potrivit lui Lavrov, acțiunile SUA “nu ajută la asigurarea stabilității” în regiunea pontică.

Șeful diplomației de la Moscova a afirmat că Rusia este capabilă să respingă orice amenințări și își poate asigura propria securitate în zona Mării Negre.

“Suntem pregătiți pentru orice amenințări. Nu avem probleme în a asigura în mod stabil securitatea teritoriului Rusiei și securitatea în Marea Neagră. Dar suntem întotdeauna în favoarea promovării proiectelor de cooperare, nu a proiectelor care se bazează pe confruntare”, susține ministrul Lavrov.

În timp ce Moscova s-a arătat în repetate rânduri deranjată de prezența militară occidentală în zona Mării Negre, țările pontice aliate sau partenere NATO percep anexarea de către Moscova a regiunii Crimeea ca pe o amenințare, mai ales că Rusia a poziționat acolo sisteme Anti Acces/Interdicție zonală (Anti Acces/Area Denial – A2AD), care permit forțelor armate ruse să supravegheze întreg bazinul pontic.