ApărareȘtiri

Klaus Iohannis a promulgat legea privind achiziționare de sisteme antinavă pentru bateriile de coastă

Naval Strike Missile - NSM (Raytheon/Kongsberg)

Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat legea care prevede achiziția de sisteme de instalații mobile de lansare rachete antinavă (SIML) bazate pe rachete NSM printr-un contract tip gov-to-gov cu Statele Unite, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Guvernul României a cerut Parlamentului în luna ianuarie aprobarea în regim de urgență a Legii SIML, act normativ care prevede că achiziționarea a patru sisteme de instalații mobile de lansare rachete antinavă (SIML) bazate pe rachete Naval Strike Missile (NSM), a relatat anterior Umbrela Strategică.

Costurile achiziției sunt estimate la 286 milioane USD, fără TVA, urmând ca valoarea exactă să fie stabilită în urma derulării procedurii de achiziție.

După promulgare, urmează o etapă de discuții și negocieri tehnico-economice, pentru stabilirea configurației finale a sistemului și derularea achiziției, dar și opțiunile de realizare, prin cooperare tehnologică și industrială a unei ”capacități de producție și realizare a mentenanței constituită la nivelul unui operator economic român, care va fi o capacitate strategică, așa cum este definită de Legea nr. 232/2016 (art. 5, lit. b)”.

Obiectivul de înzestrare este planificat a fi realizat până în anul 2024.

Proiectată pentru a spori puterea de foc a vaselor de război ușoare, Forțele Navale ale SUA au selectat, în 2018, racheta Naval Strike Missile pentru a echipa navele de luptă destinate zonelor de coastă și viitoarele fregate din clasa Constellation – programul FFG(X).

De asemenea, Corpul Pușcașilor Marini va folosi rachete antinavă NSM pentru contrcararea expansiunii chineze în Pacific, iar pe post de lansatoare ar putea folosi sisteme HIMARS, un tip de echipament care se va afla și în dotarea armatei române.

În ultimii doi ani, Marina SUA a achiziționat doar 33 de rachete NSM, dar intenționează să comande 189 de astfel de rachete în perioada anilor fiscali 2020 și 2025, relatează Defense News.

Aceasta nu va fi prima dată când rachetele NSM sunt folosite pe post de baterie de coastă, deoarece forțele de apărare de coastă din Polonia utilizează deja din 2013 mai multe baterii cu rachete NSM.

În prezent, Forțele Navale Române sunt dotate cu baterii de coastă care au rachete antinavă sovietice de tipul „P 21 Termit”, bazate pe o rachetă proiectată în anii ’50 și modernizată în anii ’70, relatează postul Digi24.

Așa cum am mai relatat, programul de înzestrare „Sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă” (SIML) nu a fost unul lipsit de controverse și întârzieri.