ApărareȘtiri

Kievul avertizează că forțele armate ale Belarusului par să se pregătească pentru invadarea Ucrainei

Sursa: BelTA

Există semne că forțele armate din Belarus se pregătesc pentru o invazie directă a Ucrainei, a transmis duminică Ministerul Apărării de la Kiev, printr-o postare pe Facebook, informează agenția de știri Ukrinform.

“Forțele de apărare ale statului nostru sunt gata să riposteze. Implicarea directă a trupelor bieloruse în agresiunea armată a Rusiei împotriva Ucrainei, împotriva voinței soldaților obișnuiți și a marii majorități a poporului bielorus, va fi o greșeală fatală pentru Alexandro Lukașenko”, se afirmă în mesajul ministerului.

De altfel, cu o zi mai înainte, ultimul grup de diplomați din Belarus a părăsit Ucraina. Ambasadorul bielorus la Kiev, Igor Sokol, a afirmat că decizia a fost luat din cauza „condițiilor de muncă intolerabile” – în mod special, toate conturile financiare ale ambasadei au fost blocate, iar personalul ambasadei s-ar fi confruntat cu „amenințări cu violență fizică”.

De altfel, la plecarea din țară, grănicerii ucraineni i-au dat în mod simbolic ambasadorului Belarus „30 de arginți”, o aluzie la Iuda, care a primit 30 de monede de argint pentru trădarea lui Isus.

Serghei Deineko, șeful grănicerilor ucraineni a afirmat că gestul simbolic reprezintă „răspunsul nostru către generalul-locotenent Anatoli Lappo, șeful Comitetului de frontieră de stat al Republicii Belarus, pentru lovitura insidioasă la adresa Ucrainei din partea lor”.

“Rușii desfășoară o agresiune sângeroasă împotriva Ucrainei de pe teritoriul Belarus. După cum știți, 30 de arginți reprezintă plată pentru trădare”, a completat Deineko.

Diplomatul bielorus a refuzat punguța care conținea monedele și a plecat furios.

Liderul din Belarus a afirmat, la mijlocul lunii martie, că Ucraina ar fi atacat Belarusul dacă Rusia nu ar fi declanșat o operațiunea preventivă împotriva Kievului.

„Vă voi arăta de unde doreau să atace Belarus. Dacă nu ar fi fost atacul preventiv al Rusiei, ei ar fi atacat trupele ruse și bieloruse care desfășurau exerciții în acel moment”, a spus Alexandru Lukașenko.

„Nu noi am început acest război. Conștiința noastră este curată. Este bine că am început să acționăm. Vedeți armele biologice și cele mai mari centrale nucleare. Erau gata să arunce totul în aer. Putem vedea ce se întâmplă la Cernobîl”, a adăugat liderul de la Minsk.

Sfidează orice logică ideea că Ucraina și-a dori să atragă Belarusul în război în condițiile în care trupele regimului de la Minsk ar întări de fapt forțele ruse dispuse în Ucraina.