ApărareȘtiri

Jens Stoltenberg, în cursul vizitei în România: „Nu vor exista niciodată aliați de clasa întâi și de clasa a doua în NATO”

Jens Stoltenberg (FOTO: NATO)

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a reiterat că alianța dorește un dialog cu Rusia, însă a subliniat că NATO nu va face compromisuri cu privire la principiile de bază ale alianței și „niciodată nu vor exista aliați de clasa întâi și de clasa a doua în NATO”.

Securitatea regiunii Mării Negre – unde se află trei state aliate și două partenere – are „o importanță strategică vitală” pentru NATO, a afirmat secretarul general în cursul vizitei sale la baza aeriană Mihail Kogălniceanu.

Stoltenberg a lăudat contribuțiile Germaniei, Italiei și Spaniei la eforturile de asigurarea a securității spațiului aerian deasupra regiunii Mării Negre și a salutat dislocarea rapidă de trupe suplimentare de către Statele Unite, cât și oferta Franței de a conduce un grup de luptă multinațional cu baza în România.

„Este o demonstrație puternică a unității transatlantice ”, a afirmat oficialul NATO, în cadrul unei conferințe de presă alături de președintele Klaus Iohannis.

În contextul tensiunilor din zona pontică, secretarul general al NATO a vorbit și despre posibilitatea formării unui grup de luptă în România, afirmând că o decizie în acest sens ar putea fi anunțată în primăvara acestui an.

„Analizăm dacă ar trebui să ne creștem prezența pe flancul estic pe termen lung. Este vorba despre crearea de grupuri de luptă în România și, eventual, în toate celelalte state aliate din Europa de Est”, a afirmat Stoltenberg, adăugând că această chestiune urmează să fie discutată la ședința de săptămâna viitoare a miniștrilor apărării din țările NATO, iar o decizie finală ar putea fi luată în această primăvară.

Oficialul NATO a avertizat că încă „există un risc real de izbucnire a unui nou conflict militar în Europa, întrucât concentrarea de forțe ruse continuă”.