• Despre noi
  • Contact
  • Cookies
  • Termeni și condiții
  • Politica de confidențialitate
  • umbrela-strategica.ro
  • Apărare
  • Intelligence
  • Energie
  • Infrastructură
  • IT&C
  • Siguranță alimentară
  • CĂUTARE
  • ISW: Este posibil ca Iranul să fi trimis deja Rusiei primul lot de drone în schimbul avioanelor Su-35

    Mircea Olteanu Mircea Olteanu -

    Informații momentan neconfirmate sugerează că Iranul ar fi trimis Rusiei primul lot de drone pentru teste, urmând să primească în schimb avioane de vânătoare Suhoi Su-35, relatează think-thank-ul american Institute for the Study of War (ISW).

    Potrivit cercetătorilor americani, care citează o sursă de informații open-source (OSINT), această chestiune este în concordanță cu rapoartele recente că Teheranul și Moscova doresc să-și aprofundeze cooperarea în domeniul aviației pentru a eluda sancțiunile internaționale care vizează atât Moscova, cât și Teheranul, și pentru a sprijini operațiunile militare rusești în Ucraina.

    ISW subliniază că nu confirma în mod independent această informație, care sugerează că Iranul ar putea primi avioane rusești Su-35 în schimbul dronelor, ca urmare a unui acord semnat de Moscova și Teheran pe 26 iulie.

    Înțelegerea stipulează că Iranul va crește volumul zborurilor de pasageri către Rusia și va repara aeronavele rusești, însă Teheranul ar putea încerca să utilizeze acest acord pentru a obține avioane de luptă rusești, afirmă cercetătorii de la ISW, care subliniază nu poate confirma în mod independent această informație.

    În luna aprilie, publicația The Guardian a relatat că Rusia primește muniție și echipament militar din Irak, transferate prin intermediul rețelelor iraniene de contrabandă cu arme.

    Astfel, arme antitanc fabricate în Brazilia, au fost expediate în Rusia din Irak, potrivit unor membri ai milițiilor irakiene susținute de Iran și ai serviciilor regionale de informații, care sunt familiarizați cu această situație.

    De asemenea, un sistem antiaerian Bavar 373 fabricat de Iran, similar cu sistemul rusesc S-300, a fost donat Moscovei și de către autoritățile de la Teheran, care au trimis apoi un S-300, potrivit unei surse care a ajutat la organizarea transportului.

    Mohaned Hage Ali, un cercetător de la Carnegie Middle East Center, a explicat că Iranul are tot interesul să ajute Rusia.

    „Dacă regimul Putin este destabilizat, acest lucru are implicații uriașe pentru Iran, în special în Siria, unde Damascul este dependent de sprijinul aerian rusesc, iar Rusia se coordonează pentru a evita conflictul direct dintre ei și Israel”, a afirmat Mohaned Hage Ali.

    Pentru a compensa inferioritatea față de forțele armate adverse, în special SUA, Israel și Arabia Saudită, Iranul s-a concentrat pe dezvoltarea de drone, inclusiv copiind tehnologia americană sau israeliană.

    În acest moment, Iranul dispune de o varietate de sisteme aeriene fără pilot, atât pentru recunoaștere, cât și pentru atac. O parte dintre acestea au livrate pe ascuns și militanților Houthi din Yemen, care le-au folosit cu succes împotriva trupelor din țările arabe.

    Te-ar mai putea interesa

    Guvernul modifică din nou Statutul cadrelor militare Eurofighter Typhoon ale RAF execută misiuni de poliție aeriană în România Companiile investesc peste 100 de mii USD anual pentru perfecționarea echipelor InfoSec

    Ultimele știri

    Bursele au început anul cu optimism și cu maxime istorice VIDEO BAE Systems va moderniza vehiculele de luptă CV90 ale armatei daneze Amiralul Bauer: Să fim pregătiți, este sarcina noastră principală