IntelligenceIT&CȘtiri

Israelul, o putere tehnologică, care lansează sateliți avansați -Ministrul Informațiilor

Sursa: EDA

Deși are o populație de sub 10 milioane într-o zonă mică și fără prea mari resurse naturale, Israelul a reușit să devină o putere tehnologică, a declarat ministrul Informațiilor de la Ierusalim, Eli Cohen, care a mai adăugat că Israelul este una din puținele țări din lume care pot lansa pe cont propriu sateliți avansați.

“Tehnologia evoluează substanțial într-o gamă largă de domenii. Israelul are mai puțin de 10 milioane de locuitori într-o zonă mică, dar suntem considerați o putere tehnologică”, a declarat oficialul, într-un interviu recent pentru The Jerusalem Post.

Eli Cohen a vorbit subliniat în mod special importanța spațiului cibernetic, spunând că inovațiile în domeniul cibernetic au aplicabilitate atât în plan militar, cât și în cel civil.

“Pot fi folosite pentru tehnologiile agricole și privind alimentarea cu apă (…) Mulți au încercat să folosească resursele de petrol pentru a ne distruge (…) noi am încercat să ne folosim talentul cibernetic pentru a construi și îmbunătăți situația umanității”, a explicat ministrul.

Eli Cohen a vorbit și despre conflictul mocnit cu Iranul, afirmând că Israelul este pregătit pentru orice scenariu și va utiliza cu toate instrumentele disponibile pentru a se asigura că Teheranul nu obține arme atomice.

La fel ca alți oficiali israelieni, ministrul a evitat să facă direct referire la valul de explozii misterioase care au afectat în ultimele luni o serie de obiective militare din Iran, inclusiv la Complexul nuclear Natanz, cea mai mare instalație de îmbogățire a uraniului din Iran. Ministrul a afirmat doar că: “Oricine vrea să amenințe existența Israelului nu va avea nicăieri imunitate”.

“Vom acționa cu toate instrumentele noastre pentru a ne asigura că Iranul nu obține o armă nucleară”, a subliniat Eli Cohen.

De mai mulți ani, pe lângă amenințările militare clasice, oficialii de la Ierusalim au atras atenția că Israelul se confruntă cu amenințări în creștere în spațiul cibernetic.

Cum pandemia de coronavirus a limitat întrucâtva manevrele militare, conflictul dintre Israel și Iran pare să se fi mutat tot mai mult în spațiul cibernetic. În ultimele luni, sute de site-uri israeliene au fost piratate, activitatea într-un port strategic din Iran a fost paralizată, iar infrastructura de alimentare cu apă și epurare a apelor uzate din Israel a fost vizată de un atac cibernetic.

În acest context, sectorul cibernetic a devenit unul tot mai important în strategia de apărare a Israelului, atât din punct de vedere ofensiv, cât și defensiv.

În 2018, premierul Benjamin Netanyahu afirma că Israelul atrage 20% din investițiile mondiale în cibersecuritate.

De asemenea, liderul de la Ierusalim avertiza că inamicii cibernetici pot “să pirateze companiile aeriene și avioanele noastre de luptă”, dar, de asemenea, spațiul cibernetic “oferă beneficii de neimaginat”.

Netanyahu a mai declarat, la conferința Cyber Week 2018, că amenințarea cibernetică “nu este teoretică, ci s-a întâmplat deja în prezent”.

“Astăzi, războiul s-a schimbat din nou, dramatic. Nu mă refer doar la război fizic de genul pe care tocmai l-am descris. Vorbesc despre capacități – și nu sunt imaginare, nu sunt futuriste și nu sunt exagerate. Evoluează foarte repede spre un punct în care, printr-o apăsare de buton, se pot îngenunchea foarte repede națiuni”, a subliniat Netanyahu, într-un discurs în 2018.

Liderul israelian a adăugat că “fiecare sistem poate fi piratat – avioanele, spitalele, mașinile, băncile noastre”.

De asemenea, șeful Direcției Naționale de Cibernetică din Israel, Yigal Unna, a avertiza cu aceeași ocazie că “nu există reguli în spațiul cibernetic” și a oferit în acest sens exemplul hackerilor ruși care au piratat sistemul de electricitate, sistemul bancar și încercat să influențeze procesul electoral în Ucraina.