Israelul interzice vânzarea instrumentelor de hacking și supraveghere cibernetică în 65 de țări
Ministerul israelian al Apărării a redus drastic numărul țărilor către care firmele de securitate cibernetică din țară au voie să vândă instrumente de hacking și supraveghere cibernetice, eliminând 65 din cele 102 țări în care era permis exportul. Lista actualizată, publicată la începutul lunii noiembrie, exclude țări precum Ungaria sau statele arabe. România a rămas lista statelor în care este permis exportul instrumentelor de acest tip.
Printre țările excluse se numără țări, precum Mexic, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Ungaria, despre care se crede că au achiziționat instrumente cibernetice ofensive de la compania israeliană NSO. Firma a refuzat să divulge informații despre clienții cu care a făcut afaceri, dar a precizat că a vândut doar țărilor aprobate de Ministerul Apărării, relatează publicația Calcalist.
Noua listă limitează vânzarea de instrumente de securitate cibernetică, în special cele ofensive, către regimuri autoritare sau care sunt considerate ca fiind vinovate de abuzuri la adresa drepturilor omului.
Sectorul israelian de securitate cibernetică generează în prezent venituri anuale de 10 miliarde de dolari și se estimează că 10% din aceste venituri provin din vânzarea de instrumente cibernetice ofensive.
“Statul Israel aprobă doar exportul de produse cibernetice pentru organizații guvernamentale, pentru a fi utilizat în mod legal și în scopul prevenirii și investigării criminalității și combaterii terorismului. Toate acestea, în conformitate cu un angajament asumat de țara cumpărătoare. În ceea ce privește momentul în care devine clar că o țară nu utilizează produsul în conformitate cu termenii licenței sau ai angajamentului asumat de țara cumpărătoare, procedurile corespunzătoare sunt inițiate”, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării.
Lista actualizată cu țările către care este permis exportul de astfel de instrumente cibernetice include Austria, Cehia, Italia, Islanda, Irlanda, Estonia, Bulgaria, Belgia, Marea Britanie, Germania, Danemarca, Olanda, Grecia, Luxemburg, Letonia, Lituania, Liechtenstein, Malta, Norvegia, Slovenia, Slovacia, Spania, Portugalia, Finlanda, Franța, Croația, Cipru, România, Suedia, Elveția, Australia, India, Japonia, Noua Zeelandă, Coreea de Sud, Statele Unite și Canada.
Programul Pegasus, dezvoltat de israelienii de la NSO, transformă telefoanele mobile în dispozitive portabile de spionaj. Instrumentul le permite clienților săi să preia controlul asupra telefonului unei persoane vizate și să pornească camerele și microfoanele fără ca proprietarul telefonului să fie conștient de acest lucru. De asemenea, oferă acces la fotografii, datele de localizare și alte informații importante stocate pe telefon.
O serie de anchete jurnalistice au dezvăluit că guverne din întreaga lume au folosit acest instrument în acțiuni de spionaj, vizând inclusiv politicieni, jurnaliști sau activiști, relatează Deutsche Welle.
Ungaria a devenit recent prima țară din UE care a confirmat că a folosit programul de spionaj Pegasus, dar nu a oferit detalii despre modul în care a fost utilizat instrumentul de spionaj sau ce persoane au fost vizate.
Un parlamentar de la Budapesta a afirmat că guvernul nu a folosit programul pentru a spiona cetățeni maghiari, însă o anchetă jurnalistică realizată de organizația media Direkt36 a indicat că printre cei vizați s-au numărat cel puțin doi jurnaliști critici la adresa guvernului, precum și un fost secretar de stat. Se estimează că aproximativ 300 de persoane au fost spionate în Ungaria cu ajutorul acestui program.
La începutul acestei luni, Departamentul pentru Comerț al SUA a inclus NSO Group, dezvoltatorul programului de spionaj Pegasus, pe lista neagră a companiilor responsabile de crearea și diseminarea de software rău intenționat.
Programul spion Pegasus „a permis guvernelor străine să aplice măsuri de represiune la nivel transnațional, aceasta fiind practica guvernelor autoritare care vizează dizidenții, jurnaliștii și activiștii din afara granițelor lor cu scopul reducerii la tăcere a opoziției”, se arată într-un comunicat al Departamentul pentru Comerț.
Pe de altă parte, NSO Group a reacționat afirmând că „tehnologiile companiei susțin interesele și politicile de securitate națională ale SUA prin prevenirea terorismului și a criminalității”.