ApărareȘtiri

Israelienii de la IAI au semnat un contract de servicii de sisteme aeriene fără pilot cu o țară asiatică

Drona Heron (IAI)

Grupul de stat Israel Aerospace Industries (IAI) a semnat recent un contract de 200 de milioane de dolari pentru furnizarea de servicii de sisteme aeriene fără pilot (UAS) de tip Heron către o țară din Asia, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției Umbrela Strategică.

Aceasta este a patra tranzacție UAS majoră pe care gigantul israelian o anunță anul acesta.

Familia Heron este cea mai cunoscută gama de UAV-uri din portofoliul IAI. Diverse modele Heron sunt utilizate în mod regulat pentru misiuni operaționale de peste 20 de clienți din întreaga lume. Controlat de la distanță de pe fregate sau de pe mal, Heron susține misiunile terestre și maritime împotriva submarinelor și a pazelor de coastă. Acesta transmite informații de pe mare, către toate sistemele de arme care participă la o misiune. Heron UAS poate fi echipat cu comunicații LOS sau SATCOM și are o flexibilitate operațională “long runner”, cu decolare, aterizare și control de la distanță automatizate, fără a fi necesară instalarea unui post de control lângă pistă.

„Acordul este o dovadă a satisfacției puternice a clienților noștri față de UAV-urile Heron, inclusiv performanța lor operațională și tehnică. Clienții noștri aleg în mod repetat Heron pentru gama sa largă de misiuni de colectare a informațiilor în diferite condiții terestre și meteorologice”, a declarat președintele și directorul general al IAI, Boaz Levy.

Drona militară Tactical Heron este propusă de IAI și pentru programul de înzestrare cu sisteme UAS tactic-operative clasa II (UAS-TO) al Forțelor Armate Române, a declarat Israel Sharon, director pentru International Marketing – Europe, IAI, într-un interviu în exclusivitate pentru Umbrela Strategică.

De asemenea, compania Israel Aerospace Industries este interesată și ale programe de înzestrare ale Armatei Române, precum sisteme și produse de apărare antiaeriană, baterii de coastă, protecție a granițelor, securitate cibernetică sau modernizări de aeronave.

Sisteme aeriene fără pilot din familia IAI Heron sunt utilizate de forțele armate din mai multe țări, precum Israel, Turcia, Grecia, SUA, Franța și Germania, dar și de către Agenția europeană pentru poliție de frontieră și gardă de coastă (Frontex). Germania intenționează să înlocuiască dronele Heron 1 cu o versiunea mai avansată numită Eitan (Heron TP).