InfrastructurăIntelligenceIT&CȘtiri

Irlanda suspectează că serviciile de spionaj din Rusia încearcă să acceseze cablurile submarine de internet dintre Europa și America

Harta cablurilor subacvatice din zona Europei (submarinecablemap.com)
  • Rusia a trimis spioni în Irlanda pentru a cartografia locația exactă și a analiza cablurile transatlantice de internet ce conectează Europa de America de Nord.
  • Autoritățile irlandeze suspectează că agenții ruși încearcă să identifice punctele slabe ale rețelei transatlantice de cabluri în vederea accesării clandestine, manipulării sau chiar deteriorării ei.
  • Se crede că agenții au fost trimiși de GRU, serviciul de spionaj al forțelor militare ruse, despre care se crede că este responsabil pentru tentativa de asasinare a fostului spion rus Serghei Skripal.
  • Accesarea ilegală, manipularea sau deteriora cablurilor subacvatice ar putea perturba tranzacțiile financiare globale sau chiar întrerupe comunicațiile online între diferite țări.
Sursa: Govt of Pakistan

Rusia a trimis spioni în Irlanda pentru a cartografia locația exactă a cablurilor submarine de internet ce conectează Europa și America de Nord, suspectează Gardai, serviciul de poliție din Irlanda. Există temeri că agenții ruși analizează cablurile de fibră optică pentru a identifica puncte slabe, în vederea accesării clandestine, manipulării sau chiar deteriorării lor.

Publicația The Times a relatat, citând surse din cadrul serviciilor de securitate irlandeze, că autoritățile de la Dublin suspectează că agenții au fost trimiși de GRU, agenția de spionaj a forțelor militare ruse, implicată și în tentativa de asasinare a fostului spion rus Serghei Skripal.

În Irlanda se intersectează mai multe cabluri submarine care fac legătura între Europa, Marea Britanie și America de Nord. Cablurile permit efectuarea aproape instantanee de tranzacții financiare și comunicarea între milioane de oameni de pe cele două continente.

Harta cablurilor subacvatice din zona Irlandei (submarinecablemap.com)

Aproximativ 97% din toate datele intercontinentale sunt transferate prin intermediul vastei rețele de cabluri de pe fundul oceanelor lumii, potrivit Forumului de Cooperare Economică Asia-Pacific, informează Business Insider.

Presupușii agenți ruși au fost observați în mai multe locuri, inclusiv monitorizând portul Dublin, astfel că autoritățile irlandeze au sporit măsurile de securitate în zonele unde cablurile submarine ies la suprafață, a relatat publicația britanică.

Surse din cadrul autorităților irlandeze, citate de The Times, au afirmat că există suspiciuni că GRU utilizează Irlanda ca bază de operațiuni pentru a colecta informații despre ținte din spațiul Uniunii Europene și Regatului Unit.

Un alt motiv pentru prezența rușilor ar putea fi faptul că Dublinul este unul dintre cele mai mari centre tehnologice din Europa, astfel că autoritățile bănuiesc că agenții GRU ar putea spiona și marile companii din domeniul tehnologiei, potrivit publicației. Firme ca Google, Airbnb, Facebook sau Twitter au sedii în oraș.

De asemenea, Irlanda se prezintă ca o țintă ideală pentru spionii Moscovei, potrivit lui Mark Galeotti, expert în criminalitate transnațională și chestiuni ruse de securitate, în cadrul Royal United Service Institute (RUSI).

“Irlanda nu are o capacitate de contrainformații (…) Irlanda este un nod important pentru Internetul global. Are o concentrare mare de companii din domeniul tehnologiei”, spune Galeotti. “Acesta este noul spațiu de luptă al viitorului”, subliniază expertul.

Alți experți citați de The Times au indicat că Rusia ar putea accesa ilegal sau deteriora cablurile transatlantice, lucru ce ar putea perturba tranzacțiile financiare globale sau chiar întrerupe comunicațiile online între diferite țări.

Rețeaua mondială de cabluri subacvatice (The Straits Times)

Țările occidentale au avertizat de mai mult timp că există temeri că, în cazul unui conflict, Rusia ar putea distruge cablurile subterane.

Mareșalul britanic Sir Stuart Peach, președintele Comitetului Militar al NATO, avertiza în decembrie 2017 că: “Există un nou risc la adresa modului nostru de viață, anume vulnerabilitatea cablurilor care traversează fundul oceanelor”.

În ciuda importanței lor, au fost luate prea puține măsuri pentru a proteja aceste cabluri aflate la mari adâncimi.

Experți în domeniul cibersecurității au declarat pentru Business Insider că este doar “o chestiune de timp” până când hackerii vor reuși să acceseze aceste cabluri subacvatice, lucru ce le-ar permite să întrerupă internetul în întregime în unele țări.