Iranul susține că a utilizat primul său satelit militar – a cărui lansare a fost ridiculizată de șeful Forțelor Spațiale Americane – pentru a obține imagini detaliate ale unei baze aeriene din Qatar care găzduiește mii de militari americani, potrivit presei de stat, relatează publicația Newsweek USA.
Postul Press TV, controlat de statul iranian, a transmis la finalul lunii iulie că satelitul Nour-1/Noor-1, lansat de Corpul Gărzilor Revoluției Islamice (IRCG), a transmis imagini ale bazei aeriene Al Udeid din Qatar, care găzduiește un centru de comandă al Comandamentului Central al SUA (CENTCOM) și al Comandamentului Central al Forțelor Aeriene ale SUA (AFCENT).
Imagery allegedly from Nour-01 #Iran #IRGC military satellite has been released as part of the Great Prophet 14 drill. Lots of messaging here as Iranian media claiming it's of Al Udeid Air Base. #Israel is also clearly singled out in next photo from video from drill. 1/2 pic.twitter.com/ADA9u2HyN9
— Jason Brodsky (@JasonMBrodsky) July 29, 2020
Potrivit presei iraniene, satelitul a oferit imagini cu „întreaga suprafață” a bazei, care găzduiește aproximativ 13.000 de militari americani.
Nour-1 (“lumină” în limba farsi) a fost lansat în luna aprilie, ocazie cu care secretarului de Stat de la Washington, Mike Pompeo, a afirmat că dezvoltarea satelitului face parte din programul balistic al Teheranului.
Generalul Jay Raymond, șeful Forțelor Spațiale Americane, a minimalizat importanța satelitului iranian la scurt timp după lansare.
@US_SpaceCom continues to track 2 objects @PeteAFB’s @18SPCS associated w/#space launch from Iran, characterizing NOUR 01(#SATCAT 45529) as 3U Cubesat. Iran states it has imaging capabilities—actually, it’s a tumbling webcam in space; unlikely providing intel. #spaceishard
— Gen. Jay Raymond (@SpaceForceCSO) April 25, 2020
“Iranul afirmă că are capabilități de captare imagini – de fapt, este o cameră web care se rotește în spațiu; este puțin probabil să furnizeze informații”, a afirmat generalul american pe Twitter, în aprilie.
Iranul a încercat fără succes să lanseze sateliți pe orbită de mai mulți ani. În februarie 2019, trei cercetători au murit într-un incendiu la centrul spațial.
În august 2019, o rachetă a explodat în timpul unei lansări de probă, un incident asupra căruia autoritățile din Iran au păstrat tăcerea până în momentul difuzării de imagini din satelit.
De asemenea, la începutul acestui an, în luna februarie, Iranul a lansat un satelit științific numit Zafar (“Victorie”, în farsi) care însă nu a atins orbita planificată din cauza unei defecțiuni tehnice, astfel că satelitul s-a prăbușit în Oceanul Indian.
Trebuie notat că Teheranul a mai anunțat în trecut progrese științifice și militare discutabile, care s-au dovedit lipsite de orice bază științifică reală, de la drone “invizibile pe radar“ – care par să fie mai degrabă niște machete, până la un așa-zis “sistem inteligent” capabil să detecteze virsusul SARS COV2 de la 100 de metri, în doar cinci secunde, “prin crearea unui câmp magnetic”,