ApărareInfrastructurăȘtiri

Iranul spune că a creat un aparat de depistare a coronavirusului/ Teheranul a mai anunțat în trecut realizări științifice discutabile

Corpul Gărzilor Revoluției Islamice din Iran susține că a creat un “sistem inteligent” capabil să detecteze coronavirusul de la 100 de metri, în doar cinci secunde, “prin crearea unui câmp magnetic”, însă presa internațională a privit cu scepticism acestea, având în vedere că că Teheranul a mai anunțat în trecut progrese științifice și militare discutabile, care s-au dovedit lipsite de orice bază științifică reală.

Autoritățile egiptene au prezentat în 2013 un dispozitiv similar, despre care afirmau că ar putea detecta hepatita. 

Generalul Hossein Salami, comandantul Gărzilor Revoluției Islamice, a declarat pe 15 aprilie că dispozitivul, numit Mostaan, “a fost testat în diverse spitale și a arătat rezultate exacte în 80% din cazuri”, relatează site-ul MENAFN, citând agenția iraniană Mehr.

Oficialul a mai afirmat că sistemul, dezvoltat de oamenii de știință din forțele paramilitare Basij, ar putea fi adaptat astfel încât în ​​cele din urmă să poată detecta orice tip de virus.

Vestea a fost comentată pe rețele de socializare iraniene, publicul manifestând mai degrabă scepticism în ceea ce privește sistemul, afirmă jurnaliștii de la publicația The Times of Israel.

Mai mult, cotidianul britanic The Independent a menționat că dispozitivul Mostaan amintește foarte mult de un fals aparat de detecție a bombelor, numit ADE-651, pe care un escroc britanic l-a vândut forțelor de securitate irakiene și mai multor țări, inclusiv Arabiei Saudite și Thailandei.

James McCormick, despre care se crede că a încasat aproximativ 50 de milioane de lire sterline vânzând în jur de 7,000 de aparate ADE-651, a fost condamnat la 10 ani de închisoare. Procurorii britanici au stabilit că dispozitivul ADE-651 se bazează pe o tehnologie folosită pentru găsirea mingilor de golf și era complet inutil pentru detecția materialelor explozive.

Potrivit jurnaliștilor de la The Independent, în 2013, autoritățile egiptene au prezentat un dispozitiv similar, despre care afirmau că ar putea detecta hepatita.