Intensificarea războiului cibernetic între Israel și Iran: Val de atacuri cibernetice reciproce în ultima lună
În condițiile în care pandemia de coronavirus a limitat întrucâtva manevrele militare, conflictul dintre Israel și Iran pare să se fi mutat tot mai mult în spațiul cibernetic. Doar în ultima lună, sute de site-uri israeliene au fost piratate, activitatea într-un port strategic din Iran a fost paralizată, iar infrastructura de alimentare cu apă și epurare a apelor uzate din Israel a fost vizată de un atac cibernetic, relatează The Times of Israel.
Pe 21 mai, mai multe site-uri israeliene au fost vizate de un atac informatic comis de hackeri necunoscuți, care au afișat un videoclip cu mesaje antisemite pe site-urile piratate. Se estimează că sute de site-uri au fost afectate, inclusiv unele care aparțin unor administrații locale, companii mari, grupuri politice sau organizații civice.
Site-urile piratate au afișat un videoclip care prezenta distrugerea orașelor israeliene și pe premierul Benjamin Netanyahu bătut, înotând în largul unui unui oraș în flăcări, probabil Tel Aviv. Imaginile prezintă și steaguri și simboluri iraniene.
Videoclipul conținea și mesaje amenințătoare în ebraică și engleză: “Pregătiți-vă pentru o mare surpriză”; “Numărătoarea inversă pentru distrugerea Israelului a început de mult” și “Israelul nu va supraviețui în următorii 25 de ani”.
Atacul s-a concentrat asupra unui server al firmei uPress, care găzduiește mii de site-uri din Israel, hackerii profitând de o vulnerabilitate pentru a pătrunde în sistemul companiei.
uPress a comunicat că hackerii sunt iranieni, fără să ofere detalii suplimentare, precizând doar că cooperează cu autoritățile israeliene pentru a gestiona efectele atacului.
Firma de cibersecuritate Check Point Software Technologies a estimat că aproximativ 300 de site-uri au fost afectate.
Lotem Finkelstein, un expert de la Check Point, a declarat că atacul pare să fi fost comis de un grup de hackeri din Turcia, Africa de Nord și Fâșia Gaza .
Cu toate acestea, Lotem Finkelstein a spus că este prea devreme pentru a exclude implicarea altor atacatori și o posibilă legătură cu Iranul.
Teheranul nu a comentat oficial incidentul.
Acest incident cibernetic vine la câteva zile după ce activitatea într-un port strategic din Iran a fost paralizată în urma unui atac informatic, despre care se crede că a fost efectuat de Israel ca replică la o presupusă tentativă a Teheranului de a pătrunde în sistemul informatic al unei companii de apă din Israel.
Activitatea celui mai mare port din Iran, Shahid Rajaee, situat în apropierea orașului Bandar Abbas din zona strâmtorii Ormuz, a fost paralizată pe data de 9 mai în urma unui atac cibernetic ce a afectat sistemul informatic al portului.
În pofida relatărilor că atacul ar fi provocat “un haos total”, Iranul a transmis că daunele au fost limitate. Israelul susține că portul a fost folosit de Iran pentru a livra arme organizațiilor militante Hamas și Hezbollah.
Washington Post a relatat, citând demnitari americani și din alte țări, că Israelul este probabil autorul atacului informatic care a provocat “o oprire bruscă și inexplicabilă” a activității în portul Shahid Rajaee.
Israel a refuzat să confirme oficial că ar avea vreo legătură cu atacul.
Atacul informatic ce a vizat portul iranian s-a produs la două săptămâni după ce infrastructura de alimentare cu apă și epurare a apelor uzate din Israel a fost ținta unui atac atribuit hackerilor afiliați cu Teheranul.
Fox News a transmis că Iranul se afla în spatele atacului, hackerii folosind servere americane pentru a exploata o vulnerabilitate, însă atacul nu a provocat decât pagube minore, și nu au reușit să întrerupă alimentarea cu apă.
Atacul a avut loc pe 24 și 25 aprilie, vizând numeroase instalații de tratare a apei și a apelor uzate din toată țara, potrivit site-ului de știri Ynet.