IT&CȘtiri

Inteligență artificială a descoperit primele semne ale pandemiei COVID-19 cu o săptămână înainte de anunțul Chinei – Remember

Sursa: People's Daily, China

Pe data de 5 ianuarie, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat oficial apariția unui focar de pneumonie cu etiologie necunoscută în orașul Wuhan din China. Patru zile mai târziu, instituția internațională a confirmat identificarea unui nou virus, denumit inițial 2019-nCoV, ulterior SARS-CoV-2, care face parte din familia coronavirusurilor, ce cuprinde specii de virusuri ca SARS și MERS.

Dar, cu o săptămâna mai devreme, pe data de 31 decembrie, BlueDot, o platformă de monitorizare medicală bazată de inteligență artificială (IA), îi avertiza pe clienții săi, printre care oficiali guvernamentali din zeci de țări, inclusiv din SUA și Canada, despre apariția unui focar de pneumonie virală în orașul chinez Wuhan.

Analizarea unei mari varietăți de surse permit platformei IA să depisteze focarele unor potențiale epidemii înainte ca autoritățile să informeze publicul, susține dezvoltatorul ei.

BlueDot folosește un algoritm bazat pe IA care monitorizează rapoarte medicale în limbi străine, rețele de comunicare pentru profesioniștii din domeniul sănătății și comunicate oficiale. Aceste surse permit aplicației să depisteze focare ale unor potențiale epidemii înainte ca autoritățile să informeze publicul, susține Kamran Khan, fondatorul și directorul firmei canadiene care a dezvoltat platforma IA.

„Știm că nu ne putem baza pe guverne să furnizeze informații în timp util”, a declarat dezvoltatorul. „Putem observa vești despre posibile epidemii, mici zvonuri pe forumuri sau bloguri ce conțin indicii ale unor evenimente neobișnuite”, explică Khan, citat de revista americană Wierd.

Potrivit acestuia, algoritmul nu monitorizează și postările de pe rețelele de socializare, deoarece informațiile sunt prea haotice. Însă, platforma IA analizează datele privind călătoriile aeriene, care pot ajuta la prezicerea modului în care o epidemie s-ar putea răspândi, luând în calcul destinațiile spre care se îndreaptă purtătorii bolii. De altfel, platforma a prezis în mod corect că virusul 2019-nCoV (COVID-19) se va răspândi de la Wuhan la Bangkok, Seul, Taipei și Tokyo în doar câteva zile de la apariția sa.

„Ceea ce am făcut a fost să folosim prelucrarea limbajului natural și învățarea automată pentru a antrena acest motor să recunoască dacă este un focar de antrax în Mongolia sau o reuniune a trupei de heavy metal Anthrax”, a explicat fondatorul companiei BlueDot.

După sortarea automată a datelor, o echipă de epidemiologi verifică dacă rezultatele au sens din punct de vedere științific, iar apoi un raport este trimis clienților firmei: oficiali guvernamentali, companii aeriene și organizații din domeniul sănătății publice, explică Khan.

Totuși, în pofida rezultatelor promițătoare, BlueDot nu este prima firma care încearcă să folosească inteligența artificială pentru a prezice epidemii. Proiectul Google Flu Trends (GFT), o platformă a companiei Google cu rolul de a prezice evoluția gripei sezoniere pe baza căutărilor pe Internet, a fost abandonat după ce a subestimat severitatea sezonului gripal din 2013 cu 140 la sută, scriu jurnaliștii de la Wierd.

Notă: Acest articol a fost publicat inițial de Umbrela Strategică pe data de 1 februarie.